Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 20.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vedvarende svake lag i snødekket kan påvirkes der snødekket er tynt. Det er mulig å løse ut våte løssnøskred i bratte hellinger.

Skredfarevurdering

Under mildværsgrensen er det fortsatt våte skred som utgjør skredproblemet. Mange steder har nok snødekket tilpasset seg varmen, men fortsatt kan en skikjører utløse våte løssnøskred enkelte steder i bratte hellinger, spesielt i solutsatt terreng. Utbredelsen av svake lag er nå svært usikker. De forekommer sannsynligvis bare enkelte steder høyt til fjells. Dette kan gi våte flakskred som enten løsner naturlig eller av en skikjører. Vær oppmerksom på mulighet for glideskred og skavlbrudd.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er påvirket av varme og snøsmelting til fjelltopphøyde for en del dager siden. I de alle høyeste områdene har det frosset på igjen. Snødekket antas stort sett å være smelteomvandlet etter flere runder med sol og tidligere mildvær. Litt nysnø kan mandag ha lagt seg i de aller høyeste områdene. I sørvendte hellinger under ca 1000 moh er det lite snø igjen, men det ligger fonner i leområder.

Det har ligget vedvarende svake lag av kantkorn rundt skarelag i det gamle snødekket. Varme høyt til fjells siste dagene har gitt smeltevann som siger ned i snødekket og kan svekke eventuelle svake lag. Selv om lufttemperaturen har gått noe ned det siste døgnet, kan fortsatt vann nede i snødekket påvirke svake lag. Utbredelsen av disse svake lagene er nå ganske usikker, og de antas å finnes kun i nordvendt terreng og høyt til fjells.

Det er kuldegrader over 1400-1600 moh mesteparten av døgnet, stedvis lavere om natten.

Fjellvær, 19.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 20.05.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -2 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Lavere temperatur om kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS