Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark fredag 25.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det er trolig lite løssnø igjen å flytte på for vinden nå, men små ustabile flak kan dannes enkelte steder.
Fokksnøflakene fra de siste dagene vil gå mot en stabilisering, så det skal trolig stor tillegsbelating til for å påvirke de eldre flakene.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. februar 2022

Snøoverflaten er nå kraftig vindpåvirket og mildvær på onsdag fuktet snøen opp til ca. 800 moh. Snømengden i regionen varierer, økende snømengder vestover i regionen. En lang periode med vind fra vest og nord har gitt ujevn snøfordeling med mest snø i øst- og sørvendte leformasjoner.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn under skarelag ved bakken. Laget vurderes til ikke å være et aktivt skredproblem per dags dato, men må følges med på. I helgen ble det meldt om flere drønn i snøen på Haukelifjell.

Onsdag og natt til torsdag gikk dte flere små naturlig utløste skred.

Fjellvær

Torsdag 24. februar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til torsdag. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sørvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst vest.

Fredag 25. februar 2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Frisk bris fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -12 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS