Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark fredag 25.03.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men små fokksnøflak kan være lette å løse ut. Ved sol kan bratte heng i sør og sørvest få ustabil våt snø om ettermiddagen.

Skredfarevurdering

Varslet vær endrer ikke skredsituasjonen. I enkelte heng kan det finnes fokksnøflak som har lagt seg over overflaterim eller kantkorn. De svake lagene kan være lette å påvirke, men forplantningsevnen vil trolig være begrenset og potensielle skred små.
Mildvær og direkte solinnstråling kan svekke stabiliteten kortvarig og man kan løse ut små våte løssnøskred der snøen blir våt. Vær spesielt oppmerksom i bratt solvendt terreng om ettermiddagen.

Enkelte glideskred kan gå naturlig. Hold avstand til bratte fjellsider med tydelige glidesprekker.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. mars 2022

Det gamle snødekket er generelt hardt og vindpåvirket i høyden. Det finnes løsere snø i skjermet terreng og i skogen. Vindutsatte formasjoner har skare, hard fokksnø eller er avblåst. Snøfordelingen i terrenget er ujevn med mest snø i østvendt terreng.
Snømengden i regionen varierer med økende snømengder vestover.

Det finnes kantkornlag både høyt og dypt i snødekket. Observasjoner tyder på at lagene er vanskelig å påvirke og har liten evne til bruddforplantning. Utbredelsen er trolig størst i nordvendte heng der sola ikke har tatt tak.

Onsdag 23.03 ble det observert små glideskred i nærheten av Store Bjørnevatn.

Fjellvær

Torsdag 24. mars 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra vest. -5 °C til 7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 25. mars 2022

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra vest. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS