Snøskredvarsel for region Vest-Telemark mandag 25.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:

Generelt stabile forhold, men i bratte fjellsider der snøoverflaten blir våt og myk kan det være lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Generelt stabile forhold, men i bratte heng med våt løs snø kan det være lett å løse ut løssnøskred. Tilfrysning om natten gjør at skredfaren er minst tidlig på dagen.
Enkelte skred kan løsne naturlig, men etter flere dager med høye temperaturer og sol har skredaktiviteten avtatt. Vær likevel obs på skavler som svekkes av varmen.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket består i stor grad av smelteomvandlet snø etter flere dager med mye sol og høye temperaturer, også i heng mot nord. Det ligger mest snø i øst- og nordvendt terreng. Snømengden øker vestover i regionen.

Det har tidligere vært observert kantkorn under et bærende skarelag. Mange steder, spesielt i soleksponert terreng, er snødekket helt smelteomdannet og dette vurderes til å ikke være noe skredproblem nå.

Ved Haukeliseter har det vært omtrent 0 grader om natta sist uke, men ned mot -5 grader på snøoverflaten. Klarvær med mye utstråling fra snøen gjør at snøoverflaten fryser til etter solnedgang.

Fjellvær, 24.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra øst. -4 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 25.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nord. -4 °C til 10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS