Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark onsdag 28.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svake lag i snødekket kan føre til skred. Ferske fokksnøflak stabiliserer seg noe.

Skredfarevurdering

Relativt rolig vind gir fokksnøflakene fra tirsdag anledning til å stabilisere seg en del. Men de ferskeste fokksnøflakene kan fortsatt være lette å løse ut noen steder. Skredfaren ventes å være størst vest i regionen, der det har kommet mest snø. I løpet av dagen vil litt nysnø og moderat østavind kunne legge noen tynne flak i vestvendt terreng.
Vindøkning og nedbør utover kvelden vil begynne å bygge fokksnøflak i vestvendte hellinger.
Merk også at det kan være mulig å påvirke svake lag med kantkorn nede i snødekket, men det skal nok nå en del belastning til,

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 27. desember 2022

De siste dagene har det kommet en del snø. Snøoverflaten består av vindpåvirket snø med ulik hardhet. Fra mandag middag til tirsdag har det vært opp i kuling fra vest. På skjermede steder finnes lommer med upåvirket tørr snø. I skogen er snøen generelt ubundet.

Det finnes kantkorn og nedsnødd rim i snødekket. Det har vært observert drønn i løpet av sist uke. Dette kommer antakelig fra kollaps i vedvarende svake lag. etter hvert som det legger seg mer bærende snø oppå, vil kantkornene dypt i snødekket bli noe vanskeligere å påvirke.

Et snøskred på/ved Gaustatoppen tirsdag. Det meldes om ingen personskade. Uklart om personer som skal ha befunnet seg i nærheten var vært involvert.
Ingen personskade.

Siste døgn til tirsdag morgen kom det opp i 20 cm snø i fjellet vest i regionen, noe mindre lenger østover.

Fjellvær

Tirsdag 27. desember 2022

4 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til tirsdag. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -9 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør lengst i vest.

Onsdag 28. desember 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Lenst sør i regionen østlig liten kuling, om kvelden sørøst stiv kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS