Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 29.12.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Varriasjon i vindretning gir herske fokksnøflak i mange retninger. Vedvarende svake lag i snødekket kan føre til skred.

Skredfarevurdering

Variasjon i vindretning vil kunne legge opp fokksnøflak i flere retninger med unntak av mot sør og sørvest. Ferske fokksnøflak kan være lette å løse ut, selv om temperaturen er gunstig for rask stabilisering.
Det aller meste av nedbøren kommer som snø, før temperaturen går opp til litt over null under 800-1000 moh mot slutten av dagen.
Skredfaren ventes å være størst sør i regionen der det er mest snø og vind.

Merk også at det kan være mulig å påvirke svake lag med kantkorn nede i snødekket, men det skal nok nå en del belastning til.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. desember 2022

De siste dagene har det kommet en god del snø. Snøoverflaten består av vindpåvirket snø med ulik hardhet. Fra mandag middag til tirsdag var det kuling fra vest. På skjermede steder finnes lommer med upåvirket tørr snø. I skogen er snøen generelt ubundet.

Det finnes kantkorn og nedsnødd rim i snødekket. Det har vært observert drønn i løpet av sist uke. Dette kommer antakelig fra kollaps i vedvarende svake lag. Etter hvert som det legger seg mer bærende snø oppå, vil kantkornene dypt i snødekket bli noe vanskeligere å påvirke.

Et snøskred i renne 4 på Gaustatoppen tirsdag. En person berørt, men uskadd. Uklart om naturlig eller personutløst.
Tirsdag ble det også meldt om et naturlig utløst lite løssnøskred i Rauland.

Rolig og kaldt vær de fleste steder natt til onsdag. Noe østavind og litt snø utover dagen.

Fjellvær

Onsdag 28. desember 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra øst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Lenst sør i regionen østlig liten kuling, om kvelden sørøst stiv kuling.

Torsdag 29. desember 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Sørøst stiv kuling i utsatte høyfjellsområder første del av dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS