Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. I solsider kan det gå enkelte middels store våte flak- og løssnøskred når sola varmer

Skredfarevurdering

Det er fortsatt mulig å løse ut store skred på et vedvarende svakt lag av kantkorn noen få plasser. Vær forsiktig i områder der snøen over er myk og tynn. Her kan det være mulig for en skiløper å løsne store skred.

På lune plasser i sola kan små/middels løssnøskred løsne av seg selv. 

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Snøoverflata preges av snøfall og kraftig vind fra SØ, torsdag og fredag. Skiftende vær og temperaturer gjennom helgen har gitt skare i lavere høyder og solsider. På høyfjellet varierer snøoverflata mellom fokksnø av ulik hardhet. I skjermede formasjoner finnes myke flak og løsere snø.

Det finnes lag med kantkorn under siste store snøfall, som viser tydelige tegn til aktivitet. Det finnes også et eldre svakt lag av kantkorn ved bakken, men dette er vanskelig å påvirke.

Det har torsdag og fredag gått mange middels og flere store flakskred i regionen. Mange av disse rundt og over tregrensa.

Observasjoner fra Valle søndag viser til et fortsatt aktivt kantkornlag med drønn og skytende sprekker.

Fjellvær, 19.03.2023

2-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om formiddagen. Bris fra sør, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Synkende temperaturer om kvelden.

Fjellvær, 20.03.2023

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nordvest. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS