Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 29.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø. Det kan finnes kantkorn høyt i snødekket.

Skredfarevurdering

Noen snøbyger og vind fra vest til nordvest med kuling i fjellet vil føre til noe snøtransport som kan bygge ferske og ustabile flak i lehellinger mot øst til sør, Det kan være lett å løse ut de ferske flakene.
Unngå terreng der også små skred kan få store konsekvenser.

Det antas et det fortsatt finnes kantkorn nede i snøen enkelte steder der mildværet ikke har trengt ned. Hvis man klarer å løse ut skred her, kan de bli store. Det antas et dette problemet stort sett finnes i høyfjellet.
Det er også mulig at det har dannet seg kantkorn høyt i snødekket i kaldt vær de siste nettene. Vær obs på at det på dete laget kan være lett å løse ut skred, og enkelte kan gå naturlig.

Hold god avstand til skavler og glidesprekker.

Hvis sola slipper til kan det løsne våte skred i bratte, solvendte heng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. april 2023

Etter mildvær med regn høyt til fjells søndag har temperaturen fallt og det kom en del snø i de østlige områdene. Bare litt snø lengst i vest. De siste dagene har nordvestlig vind opp i kuling lagt opp en del fokksnøflak i lehellinger.

Det er tidligere observert kantkorn rundt skarelag i snøpakka. I hvilken grad mildværet har påvirket kantkornene er usikkert, da det ikke foreligger noen observasjoner.
Stor temperaturgradient de siste dagene kan ha trigget kantkornvekst i snøen over det smeltepåvirkede snølaget. Men dette er usikkert og ikke bekreftet av observasjoner.
Det finnes også kantkorn ved bakken noen steder.

Fredag meldes om et naturlig utløst, tørt flakskred mot øst i svært bratt terreng ved Veggli. Kan kanskke ha vært utløst av et skavlbrudd.
Et tørt flakskred ble utløst av skikjører i renne 1 på Gaustatoppen onsdag formiddag. Skikjøreren ble tatt av skredet, men kom seg uskadet ut.

Det antas at snødekket er i ferd med å tørke opp og refryse. Observasjoner fra 1100 moh i Rauland torsdag viste at det fortsatt var fuktig langt nede i snøen.
Vinden har minket i fjellet natt til fredag, lite skyer og minimumstemperaturer -12 til -6 grader.

Fjellvær

Fredag 28. april 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest, endring til bris fra sør om formiddagen. -12 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Om kvelden økning til sørlig frisk bris.

Lørdag 29. april 2023

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS