Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 09.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som samler fokksnø. Mest utsatt himmelretning skifter i løpet av dagen.

Skredfarevurdering

Gunstige temperaurer natt til mandag har gitt rask stabilisering av fokksnøen fra søndag. I fjellet har det mandag stedvis blåst nok til at ferske fokksnøflak dannes i leheng. Disse flakene kan fortsatt påvirkes av en enkelt skiløper. Når vinden dreier til SØ og på nytt øker utover tirsdag vil nye heng bli utsatte, men det er begrenset med løs snø tilgjengelig.

Skredfaren vurderes til 2-moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. januar 2018

Søndagens nedbør og vind har lagt igjen harde fokksnøflak i fjellet. Rygger og vindutsatte steder ventes å være isete og harde. Nysnøen ligger på eldre fokksnø som har hatt god tid på å stabilisere seg. Siste mildvær av betydning var 23.12 og snø under dette markerte skarelaget er stabil. Det er nå noe mer snø enn normalt i fjellet og snøgrensa går mange steder ved havnivå.

Lørdag ble det observert overflaterim rundt Voss. Det er ikke observert ferske skred mandag, noen som indikerer at utbredelsen av evt rim er begrenset.
Mandag er det observert kantkornlag over 23.12 skaren ved Voss, men laget viser liten evne til bruddforplantning. Temperaturfordelinga i snødekket gjør at laget ventes å utvikle seg videre og det må følges med på fremover.

Det er ikke registrert skredaktivitet de siste tre dagne.

Søndag kom det 10-20 cm snø i regionen kombinert med sterk vind. Mildvær og litt regn i lavlandet natt mandag har gitt tynt skarelag opp til 600 moh.

Fjellvær

Mandag 8. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 9. januar 2018

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -9 °C til 1 °C på 1400 moh. Klarvær. Mest vind på kvelden

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS