Snøskredvarsel for region Voss onsdag 14.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som kan gi store skred enkelte steder. Fjernutløsning av skred er mulig. Løssnøskred ventes der sola tar tak.

Skredfarevurdering

Observasjoner tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag i snødekket som kan gi skred, særlig der sola tar tak og utover dagen når temperaturen stiger. Forholdene vil nok mange steder oppleves som gode og stabile, men det er mulighet for enkelte store skred, og det er uforutsigbart hvor og når disse kan løsne. Kalde, klare netter vil bidra til at det vedvarende svake laget kan videreutvikle seg og bli mer ustabilt. Skred er lettest å løse ut for skikjørere der snødekket er tynt.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av kraftig bygevær fra sist uke. I fjellet har kraftig vind gitt ujevn snøfordeling med mest snø i heng mot øst og sør. Vindutsatte plasser er avblåst ned til gammel, hard snøoverflate eller vegetasjon. I leheng er det myk snø. Det er fortsatt lite snø for årstiden, kuler og rygger har tynt snødekke. I sør- og vestvendte heng er snøen solpåvirket.

Det er observert kantkorndannelse over mildværsskaren fra 31. mars. Dette mildværet gikk til fjelltopphøyde og kantkornlaget kan derfor ha stor utbredelse.

Kantkornlag dannet under kuldeperioden i januar og februar kan fremdeles være intakt i høyden, over ca 1200 moh. Det er lite terreng og få ferske observasjoner over denne høyden.

Lørdag gikk det et stort skred nært heisanlegget i Myrkdalen. Observasjoner tirsdag bekrefter at skredet gikk på kantkorn over mildværsskaren fra 31.mars. Skredet opplyses å være 150-200 meter bredt med opp til to meter høy bruddkant.

Fjellvær, 13.04.2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 14.04.2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -11 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS