Snøskredvarsel for region Voss mandag 10.05.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Regn kan gi naturlig utløste skred og dype vedvarende svake lag kan bli aktive. Skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Regn omtrent til fjelltopphøyde svekker snødekket og øker faren for naturlig utløste skred ytterligere. Vedvarende svake lag av kantkorn fra tidligere i vinter kan bli aktive og gi våte flakskred. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor ustabile disse gamle lagene er, men sannsynligvis vil problemet være størst i heng mot nord som er lite påvirket av sola tidligere. Det kan også gå skred i den siste fokksnøen som stedvis låg på kantkorn. Våte løssnøskred er mest aktuelt der nedbøren kom som snø søndag. Faren for glideskred og skavelbrudd øker og gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er preget av nedbør og stigende temperatur søndag. I lavlandet og sørvendte heng er store deler av snøpakka smelteomdanna og overflata i ferd med å bli våt. Høy til fjells i skyggesider ligger det myk fokksnø fra de siste dager eller eldre harde flak. Disse er i ferd med å bli våte. Det har smeltet mye snø i sørvendte heng de siste ukene, også høyt til fjells. Snøgrensen ligger på 500-600 moh.

Det er overflatekantkorn og rim som er føyket ned i enkelte lommer i høyfjellet. I det gamle snødekket ligger vedvarende svake lag som kan bli aktive igjen når den bærende overflata blir våt

Det er observert to str. 3 flakskred ved Raundalen lørdag. Disse har sannsynligvis gått torsdag etter snøfall og vind.

Observasjoner ved Hallingskeid langs Bergensbanen lørdag viser kantkorn under bærende snø med ugunstige egenskaper.

Fjellvær, 09.05.2021

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sør

Fjellvær, 10.05.2021

8-12 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. 2 °C til 10 °C på 1100 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS