Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 11.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Naturlig utløste skred ventes i det varme været. Dype vedvarende svake lag kan igjen bli aktive. Skred kan bli store. Hold avstand til skavler og glidesprekker.

Skredfarevurdering

Fortsatt plussgrader til fjelltopphøyde vil svekke snødekket, men oppholdsvær påfører ikke snødekket mer vekt og faregraden vurderes å gå litt ned. Vedvarende svake lag fra tidligere i vinter, kan aktiveres i varmen og gi enkelte større våte flakskred. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor ustabile disse gamle lagene er, men sannsynligvis vil problemet være størst i heng mot nord som er lite påvirket av sola tidligere. Våte løssnøskred er mest aktuelt der nedbøren kom som snø søndag. Faren for glideskred og skavelbrudd øker og gjør det krevende å ferdes i høyfjellet med mange ulike problemer å ta hensyn til.

Skredproblem

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflata er preget av nedbør og stigende temperatur søndag og mandag. I lavlandet og sørvendte heng er store deler av snøpakka smelteomdanna og våt. Høyt til fjells i skyggesider har fokksnøen blitt våt for første gang etter påske. Det har smeltet mye snø i sørvendte heng de siste ukene, også høyt til fjells. Snøgrensen ligger på 600-800 moh.

I det gamle snødekket ligger vedvarende svake lag som nå gradvis kan bli aktive når den bærende overflata blir våt. Dybden på lagene og eventuelle overliggende skarelag kan gi ustabilitet til varierende tidspunkt. Kantkorn og rim som har ligget nært overflata blir raskt ødelagt av smeltevann som trenger ned i snødekket.

Det er observert mange våte skred mandag, både løssnøskred, flakskred og glideskred ved Vikafjellet

Fjellvær, 10.05.2021

8-12 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. 2 °C til 10 °C på 1100 moh. Skyet.

Fjellvær, 11.05.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør, endring til bris fra sør om ettermiddagen. 2 °C til 11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS