Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss onsdag 16.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leheng som har fått påfyll av snø de siste dagene. Det kan være lett å løse ut skred i den ferske snøen.

Skredfarevurdering

Vær forsiktig i leheng som har fått påfyll av snø de siste dagene. Både tirsdag og i dag, onsdag, kommer det ny snø med litt vind. Med vind fra flere retninger den siste tiden, og lokale forskjeller i vindretningen vil det ligge vindtransportert snø i flere himmelretninger. Det vil være lett å løse ut skred i den ferske snøen, mens skred i eldre fokksnøflak stort sett er vanskeligere å løse ut.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 15. februar 2022

I overflaten ligger det 5-10 cm nysnø. Nysnøen ligger over skare og fokksnøflak av ulik hardhet og tykkelse. Det er mest snø i østvendte terrengformasjoner, men det ligger snø i alle himmelretninger. På vindutsatte plasser er det avblåst med skare under nysnøen.

Det er observert glideskred og glidesprekker på sva nær løypene i Voss Resort ("Superbodegaen") som trolig gikk søndag, en god del middels store våte løssnøskred på Vikafjellet og et større skred nordøst for Gudvangen.

Det er store forskjeller i temperatur og dermed også grensen mellom tørr snø og våt snø mellom indre og ytre deler av regionen. Mandag snødde det ved fjorden i Vik.

Fjellvær

Tirsdag 15. februar 2022

6-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til tirsdag. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling først på dagen.

Onsdag 16. februar 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om formiddagen. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sør

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS