Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 26.04.2022

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabilt og hardt snødekke. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker. Glideskred kan løsne selv om det blir kaldere.

Skredfarevurdering

Temperaturen synker og snødekket fryser til på natten. Sjansen for våte skred minker og er bare aktuelt der sola får tak mellom skyene.

Husk at glideskred kan løsne hele døgnet der snødekket ligger på sva. Forsinkelse gjør at glideskred kan gå selv om det nå blir kaldere. Unngå opphold under glidesprekker. Det er svært vanskelig å forutsi til hvilket tidspunkt et glideskred vil løsne og det vil ikke være styrende for faregraden i området.

Kantkorn høyt i snødekke i nordsider kan ikke utelukkes men er vanskelig å påvirke og er derfor ikke regnet som et skredproblem lengre.

Skredproblem

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Glideskred

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snøoverflaten er preget av det varme været og er i hovedsak smelteomvandlet der sola har fått tak. Varmen har påvirket nordsider også men i skyggesidene på de høyeste toppene finnes lagdelt vintersnø.
Klare netter har gitt gjenfrysing. Snøgrensa kryper oppover og ligger på 4-500moh.

Det kan finnes kantkorn noen steder høyt til fjells men det er ikke observert aktivitet i laget siste tiden. Lagene er i ferd med å bli fuktige og får derfor færre ugunstige egenskaper.

Observasjoner Lørdag ved Lønahorgi viser at det er vanskelig å påvirke restene av kantkorn også i nordvendte heng. På 1300 moh er det fortsatt kald lagdelt snø dypt nede i snødekket.

Fjellvær, 25.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nord. -7 °C til 8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 26.04.2022

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -8 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS