Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss onsdag 28.12.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Roligere vær i dag gir minkende skredfare. Det har kommet stor mengde nysnø med vind de siste dagene som har dannet ustabile fokksnø høyt til fjells. Det ventes at disse fokksnøflak vil stabilisere seg relativt raskt. Vær likevel obs høyt til fjells hvor kaldere temperaturer gjør at stabilisering tar lengre tid. Noen steder kan det fortsatt være lett å løse ut skred som skiløpere.

Det finnes også svakt lag av kantkorn ved bakken høyt til fjells. Dette ligger dypt i snødekke nå etter snøfall de siste dagene, noe som gjør at det er generelt vanskelige å påvirke. Vær likevel forsiktig der snødekket er tynt eller overliggende snø er myk. Skred som går på dette lag kan potensielt bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 27. desember 2022

De siste dagene har vært preget av mye nedbør og store variasjoner i temperatur. Nysnøen fra tirsdag har lagt seg oppå fuktig snødekke i lavlandet. Høyere til fjells har vinden omfordelt snøen og gitt flakdannelser av varierende hardhet mange steder. Rygger og kuler i høyden kan være avblåste.

Det ble dannet kantkorn og overflaterim i det kalde og klare været tidlig i desember. Ved bakken var dette godt utviklet. Mildvær og regn 19.-20. des har stedvis ødelagt dette laget, men over 900 moh er laget observert som aktivt forrige onsdag og torsdag. Snøprofil fra Vikafjellet torsdag viser svært godt utviklet kantkorn/beger i bunnen av snødekket.

Andre steder i region som på Kvamskogen er det meldt gunstig snødekkeoppbygging og ingen vedvarende svake lag.

På tirsdag ble en flakskred utløst av skikjører i nærheten av Myrkdalen skianlegg.

Tirsdag meldes det om 20-40cm nysnø i region og avtagende vind.

Fjellvær

Tirsdag 27. desember 2022

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh natt til tirsdag. Stiv kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 28. desember 2022

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørøst. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Perioder med sørøst stiv kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS