Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss mandag 02.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø. Det finnes et vedvarende svake lag ved bakken. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Rolig vær vil føre til at nysnøen stabiliserer seg ytterligere, men det er tvilsomt om det vedvarende svake laget ved bakken gjør det samme.

Det er sannsynligvis fortsatt mulig å løse ut skred i et vedvarende svakt lag ved bakken som finnes over ca 900 moh. Det ligger nå under mye snø men er du uheldig å løse ut skred i dette laget kan skredet bli store. Det varierer hvor aktivt dette laget er.

Litt vind fra sørøst kan enkelte steder føre til små ferske fokksnøflak som kan være lett å løse ut.

Skredfaren er størst i indre deler av regionen, i ytre deler hvor det vedvarende svake laget ved bakken ikke er like aktivt er skredfaren noe lavere.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 1. januar 2023

I leområder i høyden ligger det nå en god del fokksnø, særlig mot øst og sør. Det kom 5-20 cm nysnø i regionen lørdag. Nedbøren startet som regn et godt stykke opp i fjellsidene, men temperaturen sank utover dagen. Søndag morgen er det nysnø ned til havnivå og været har klarnet opp.

Mildvær i forkant av det siste snøfallet hadde påvirket snøoverflaten opp til 7-900 moh.

Over ca 900 moh ligger det et kantkornlag ved bakken som ble dannet i en kuldeperiode tidlig i desember. Noen steder er kantkornene tydelig avrundet, andre steder er de mer inntakt og seinest nyttårsaften ga det tydelige faretegn som drønn, skytende sprekker og fjernutløsning. Det ble også rapportert om drønn fra Øyastøylsfjellet i Berdalen søndag.

Det ble rapportert om stedvis snøfokk rundt toppene på søndag.

Fjellvær

Søndag 1. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -18 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 2. januar 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS