Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 04.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Fokksnøflak kan ha lagt seg over vedvarende svake lag i snødekket og være lett å løse ut.

Skredfarevurdering

Det kan lokalt være lett å løse ut middels store skred. Mest utsatt er leheng mot øst og sør, der vind kan ha lagt inn ferske flakdannelser på et svakt snødekke.

Perioder med klarvær de siste dagene har gitt oppbyggende omvandling mange steder med overflaterim og kantkorndannelse høyt i snødekket, spesielt der snødekket er tynt. Problemet kan finnes i alle himmelretninger. Sprekker og drønn i snødekket er tydelige tegn på ustabilitet.

Om sola titter frem kan det gi fare for mindre, våte løssnøskred i bratte heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 3. mars 2023

Det har vært klarvær med solvarme på dagtid og gjenfrysing av snødekket nattestid.

I høyden ligger det fokksnø av varierende fasthet, mens det i vindskjerma formasjoner er mulig å finne fin, myk snø. Det ligger mest fokksnø mot sør. På rygger og vindutsatte steder er det avblåst ned til gammel skare, særlig mot nord. Det har vært oppbyggende omvandling høyt i snødekket og snøoverflaten har blitt løsere.

Det har vært flere observasjoner av begynnende kantkorn under skarelag de siste dagene. Onsdag meldte observatør om utviklet kantkorn på tynt snødekke ved Vikafjellet.

Det er observert mange små løssnøskred i solsider de siste dagene.

Fjellvær

Fredag 3. mars 2023

Oppholdsvær. Delvis skyet. Lavere temperatur og synkende nysnøgrense om kvelden.

Lørdag 4. mars 2023

Oppholdsvær. Delvis skyet. Periodevis liten kuling fra nordvest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS