Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss søndag 12.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan stedvis være lett å løse ut skred. Den vindtransporterte snøen kan ligge over svake lag av kantkorn og rim.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak stabiliserer seg men enkelte steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred. Under fokksnøen fra sist helg ligger det svake lag av rim og kantkorn. Disse lagene er stort sett vanskelige å påvirke, men vær ekstra obs i leområder der fokksnøflakene er tynnere og mykere. Her kan det være lett å løse ut middels store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 11. mars 2023

Snøoverflaten er preget av vind og består i hovedsak av harde fokksnøflak og skare. I skjermet terreng er det myk fokksnø. Observasjoner fra tirsdag og onsdag viser at det er en del rimkrystaller i overflaten som kan ha snødd ned.

Det har vært flere observasjoner av begynnende kantkorn rundt skarelag og nært overflaten de siste dagene. Fokksnøen fra sist helg har stedvis lagt seg på kantkorn, og i enkelte isolerte lommer kan den ligge over rim.

På Vikafjellet er det tirsdag observert små, skytende sprekker i fokksnøen og et svakt drønn.

Fjellvær

Lørdag 11. mars 2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra vest, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Søndag 12. mars 2023

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -16 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Ettermiddag og kveld bris av skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS