Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss mandag 20.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø. Ellers synkende skredfare med synkende temperatur.

Skredfarevurdering

Skredfaren minker når temperaturen synker og snødekket fryser til. Fuktighet i snødekke fra tidligere kan gjøre det lett å løse ut store skred enkelte steder, men sannsynligheten er synkende. Vær forsiktig på overganger fra tynt til tykt snødekke og der snødekket er tynt.

Nedbør som snø i fjellet med relativt lite vind gir områder med løs og fin snø. I de høyeste fjellområdene kan en løse ut små skred i eldre fokksnøflak.

Der sola tar kan små løssnøskred løsne av seg selv.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 19.03.2023

Kalde netter med varmere temperaturer på dagtid gir gjenfrysing av snødekket på natten med skare på morgenen og mykere snø utover dagen. Fredag ble snødekket vått høyt til fjells. Det er tydelige smelteriller i snødekket. Der mildværet ikke tok ligger det harde fokksnøflak og skare der det er avblåst.

Det har vært flere observasjoner av begynnende kantkorn rundt skarelag og nært overflaten den siste uken. Fokksnøen fra sist helg har stedvis lagt seg på kantkorn, og i enkelte isolerte lommer kan den ligge over rim.

Lørdag meldes det om fjernutløst skred ved Vatnahalsen og mange drønn. Også fjernutløst ved Fyresnipa. Et personutløst tørt flakskred ved Aurland, antatt str 1. Torsdag og fredag har det gått mange skred i regionen, blant annet over jernbanesporet ved Myrdal og over veg på Vikafjellet.

Flere observasjoner av drønn søndag.

Fjellvær, 19.03.2023

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om formiddagen. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -6 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende temperaturer om ettermiddagen.

Fjellvær, 20.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS