Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 21.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vått i lavlandet. I fjellet finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær forsiktig på tynt snødekke samt i myk fokksnø.

Skredfarevurdering

OPPDATERT TIRSDAG MORGEN: Det kommer en god del snø i løpet av dagen med litt vind fra sør. I ytre strøk der det snør mest kan det være lett å løse ut skred noen få steder.

Vedvarende svake lag er til stede men det skal mer til å påvirke laget nå når snødekket har vært tilfrosset og hardt på natten. Store skred kan løses ut enkelte steder, også fra avstand. Der snøoverflaten er hard er det vanskelig å påvirke det svake laget. Der snøoverflaten er myk er det lettere. Vær særlig forsiktig på overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 21.03.2023

Kalde netter med varmere temperaturer på dagtid gir gjenfrysing av snødekket på natten med skare på morgenen og mykere snø utover dagen. Fredag ble snødekket vått høyt til fjells. Det er tydelige smelteriller i snødekket. Der mildværet ikke tok ligger det harde fokksnøflak og skare der det er avblåst.

Det har vært flere observasjoner av begynnende kantkorn rundt skarelag og nært overflaten den siste uken. Fokksnøen fra sist helg har stedvis lagt seg på kantkorn, og i enkelte isolerte lommer kan den ligge over rim.

Lørdag meldes det om fjernutløst skred ved Vatnahalsen og mange drønn. Også fjernutløst ved Fyresnipa. Et personutløst tørt flakskred ved Aurland, antatt str 1. Torsdag og fredag har det gått mange skred i regionen, blant annet over jernbanesporet ved Myrdal og over veg på Vikafjellet.

Flere observasjoner av drønn søndag.

Fjellvær, 20.03.2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra nordvest. -9 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Klarvær og sol om dagen.

Fjellvær, 21.03.2023

4 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sør. -15 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Bris av skiftende retning.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS