Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss fredag 01.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Regn kan gi naturlig utløste skred, det blir lettere å påvirke vedvarende svake lag i høyfjellet. Hold avstand til bratt terreng og utløpssoner.
  • Størst fare fra fredag ettermiddag

Skredfarevurdering

Enkelte middels store våte løssnø- og flakskred ventes fortsatt der nedbør kommer som regn. Faren er størst når det regner.

Det har kommet mye nedbør siste dager. Over skoggrensa har det meste kommet som snø. Gunstige temperaturer ventes å føre til en rask stabilisering av fokksnøen.

I høyfjellet har stor pålagring av fokksnø økt belastninga på et eldre vedvarende svakt lag. Det kan derfor være mulig å utløse store skred for en enkelt skiløper. Særlig gjelder det i overgangen mellom tynt og tykt snødekke over ca 1000 moh.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. februar 2024

Siste dager har det kommet mye nedbør og vind som har gitt ferske flak av fokksnø i fjellet. Under skoggrensa ligger det fuktig og våt snø i skogen. Fokksnøen er ujevnt fordelt i fjellet. Rygger og rabber er avblåst.

Det eldre snødekket er hardere og delvis smelteomdannet i lavlandet etter mye vind og mildvær tidligere.

Kantkorn er observert ved skarelag i snødekket. Etter mildværet sist helg vil trolig mye av overliggende snø være bærende. Det er noe usikkerhet rundt utbredelsen til dette laget nå, men virker å være inaktivt under ca 1000 moh.

Observasjoner rundt Lønahorgi onsdag viser til nysnø og pågående vindtransport av siste dagers snømengder.

Fjellvær

Torsdag 29. februar 2024

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 1. mars 2024

10-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS