Snøskredvarsel for Lyngen onsdag 05.05.2021

3
Betydelig
Publisert:

Krevende forhold. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Soloppvarming kan føre til naturlig utløste skred. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Våt overflate: Unngå ferdsel i terreng brattere enn 35 grader med løs våt snø. Unngå også ferdsel i utløpssoner under slikt terreng.
Illustrasjon av ferdselsråd Tørr overflate: Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Der snødekket er tørt, kan det finnes et nyutviklet kantkornlag under snøen som kom forrige uke. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er usikkert, men tilstedeværelse av kantkorn i nysnøen eller rundt skare, vil gjøre at stabiliseringsprosessen i noen heng tar lengre tid og at skredproblemet vedvarer. En forsiktig tilnærming til skredterreng anbefales. Solinnstråling gjør at våte løssnøskred vil løsne av seg selv. Våte flakskred og skavelbrekk kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet på dagen. Mest utsatte himmelretninger følger sola. Det anbefales god avstand til utløpssoner for både skred og skavler. Det skal svært mye til for å påvirke kantkornlag som finnes dypt i snødekket i høyden, men det kan ikke utelukkes i nordvendt terreng med tynt snødekke.
Forrige uke kom det stedvis 30-50 cm nysnø i fjellet som la seg over smelteomvandlet snø etter mildværet i midten av april. Torsdag og fredag var det en del vind fra NV, så mye av nysnøen har blitt flyttet inn i leområder og bundet i myke fokksnøflak. I sørvendte fjellsider er snøoverflaten solpåvirket.
Lørdag ble det observert drønn i snødekket flere steder, og det gikk et svært stort skred på Sofiatind. Dette tyder på at det finnes et aktivt vedvarende svakt lag av kantkorn i snødekket. Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til dette laget. Det finnes også vedvarende svake lag dypt i snødekket over ca. 700 moh. Disse ligger under solid skare og er svært vanskelige å påvirke. Unntaket kan være i nordvendt terreng, som ikke er påvirket av mildvær og sol.
Det ble observert flere middels store til store flakskred i ulike himmelretninger i løpet av helga.
Soloppvarming om dagen og nattefrost med utstråling om natten kan bidra til videre utvikling av kantkorn høyt i snødekket. Det er observert kantkorn/rim i overflaten flere steder i regionen de siste dagene, og disse kan utgjøre et nytt problem om de får snø eller føyke ned fremover.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra øst.
-15 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Av og til frisk bris utsatte steder.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra øst.
-16 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om ettermiddagen.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Lyngen / Tromsø

Snø

05.05.2021 kl. 19:54

866 moh

andrea@regobsTroms (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  andrea@regobsTroms Kommentar:  Mye overflatekant over tredgrensa. I høyden har noen fått striper.. Usikker hvis det også er litt rim i noen små søkk.

Snødekke

Notater

Cirka 30 cm tørr snø over skare. Under tredgrensa har sola tatt også i nor,men i nordøst er det fortsatt kallsnø i stort sett ned til veien. Gravde ikke under tredgrensa. Over tredgrensa er det små kantkorn (kanskje 1mm?) cirka 5 cm over skare. Observerte det samme laget på cirka 400 moh, 600 moh og ca 800 moh. Bruddet var glatt på alle steder. Masse overflatekant. Større kristaller i høyden. Kan bli spicy hvis det kommer snø i helga. Fantastisk skiføre over tredgrensa, ganske jævli solskorpa I skogen der sola har tatt. Hehe, så først etterpå at martin@svv hadde skrevet om alt dette igår... Beklager

ObsID: 271351

Lyngen / Tromsø

Snø

04.05.2021 kl. 22:49

866 moh

martin@svv (*****)

Snødekke

I N-NØ: Overflatekant i overflaten fra ca. 400-500 moh. Tydelig større krystaller og mer utviklet oppover med høyden (var opp til 850 moh idag). Mulig andre forhold i Ø-S-V hvor sola har stått på. Under ca. 400 -500 moh: varmepåvirket og gjenfryst (MFcr) i NØ etter solen forsvant, men tørt ved liten vinkelendring mot N.

Skredaktivitet

4. mai. I løpet av dagen Noen ca. str. 2 flakskred har løsnet i SØ, øverst i klippebånd rundt 800 moh. Tidspunkt usikkert, men trolig etter uværet torsdag 29. april. Ellers flere str. 1 og enkelte str. 2 våte løssnøskred mot S og V. Usikkert tidspunkt, men trolig etter opplett lørdag/søndag. Ikke like kraftig våt skredsyklus nå her på Breivikeidet som under mildværet i april.

ObsID: 271268

Lyngen / Tromsø

Snø

04.05.2021 kl. 20:56

822 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martin_S@obskorps Kommentar:  Antar str 2, men kan være 1.5 mtp hvor tynt flaket er.

Skredaktivitet

3. mai. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Tynt flak på Maritinden som stemmer bra med dybde for FC på MFcr dannet forrige uke. Gått søndag eller mandag ettermiddag? Mener at jeg ikke såg på tur forbi mandag, men ikke 100 på den.

ObsID: 271264

Lyngen / Tromsø

Snø

04.05.2021 kl. 20:51

762 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Martin_S@obskorps Kommentar:  Våte eller tørre flakskred, muligens fra i går ettermiddag? Eller søndag, who knows.

Skredaktivitet

3. mai. I løpet av dagen Noen (2-5) Ser noe som ser ferskt ut og skulle kunne være våte flakskred på våre nye FC på MFcr

ObsID: 271263

Lyngen / Lyngen

Snø

04.05.2021 kl. 20:27

1015 moh

LyngenDavid@ObsKorps (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  LyngenDavid@ObsKorps Kommentar:  Ø, ca 1200moh.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  LyngenDavid@ObsKorps Kommentar:  N, ca 1000moh.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 3 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  LyngenDavid@ObsKorps Kommentar:  N, ca 500moh. Dette er noen dager gammelt.
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 4 av 5 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  LyngenDavid@ObsKorps Kommentar:  Ingen skred i S.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  LyngenDavid@ObsKorps

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Rim på mykt underlag Tørr Store områder fra ca 800 opp til 1400moh er dekket av velutviklet rim. Ligger på myk snø, stedvis på tynn solskare.

Skredaktivitet

4. mai. I løpet av dagen Tørre flakskred Flere (6-10). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. N, NØ, Ø. Over 700 moh Flere tørre flakskred i N og Ø. Skavlene står fortsatt. Ingen skred i Sørlig sektor.

ObsID: 271260

Lyngen / Tromsø

Snø

04.05.2021 kl. 18:38

1180 moh

oscar@randoscando (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  oscar@randoscando Kommentar:  Svær overflaterim

Snødekke

Rim på mykt underlag

Snøprofil

Fra ca 900 meter

ObsID: 271253

Lyngen / Tromsø

Snø

04.05.2021 kl. 14:21

849 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 3 Av:  Notater Opphavsrett:  Martin_S@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin_S@obskorps Kommentar:  FCsf
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Martin_S@obskorps Kommentar:  Mange FCsf stablet på haug på fjellet

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

300 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Stor forskjell under skoggrens, der trærne stopper utstråling. Der er det varmepåvirket og skare på morgonen/slusj på ettermiddagen. Over skoggens grisekald snøoverflate med 5cm FCsf som vokser så det bobbler. Ca 30-50cm snø på gamle skaren i dette området.

Vær

Ikke nedbør 4,6 m/s fra NV ↘ 13% skyer Varmt i skogen, kaldt på fjellet. Noen små skyer men i stort sett pent vær. Kraftig utstråling over skoggrens. Lett bris fra V sektor flyttet ingen snø men var litt sur.

Skredfarevurdering

2 Moderat Vanskelige forhold. Det går sikkert å kjøre masse greier nå i området, men det er ikke godt å si føre man er midt oppe i det. Små forskjeller i helning eller himmelretning kan ha stor innvirkning på hvis FC er steikt eller hvis de har fått pålagring og plutselig er hissige. De neste dagene trur jeg ikke det skjer så mye som ikke allerede har skjedd. Frem mot fredag og helga hvis temperaturen stiger og vi ikke får nattefrost kan vi begynne å se våte flak på FC på skare, det er bare 30-40cm snø som skal fuktes så det kan gå fort. Hvis vi får pålagring på de overflater vi har nå i N 1/4 så blir det touchy hvis de ikke blir steikt av varme først. Varslet faregrad er riktig Jeg har bare så vidt oversikt over Ramfjord-Lavangsdalen- N Balsfjord. Det er mye å få oversikt over, og FG3 for regionen er ikke galt i mine øyen mtp skredaktivitet og vedvarende krystaller.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh Problemet gyldig for området lavangsdalen-balsfjord. Venter meg typisk str 2 men kan godt gå 3 enkelte steder. Regnestykket med nok pålagring for at være hissig (då må det være S 1/2) men ikke steikt av sola (da må det være N 1/2 gjør at det ikke er mange heng igjen nå tenker jeg. Tenker at enkelte våte flak kan gå på dette og, men det meste burde allerede ha gått.

Skredaktivitet

4. mai. I løpet av dagen Så noe som kan være våte flakskred på Saltdalstindane, og noen tynne flak typiske for vår nåvarende FC-problematikk på Maritindane, ligger i separat obs. Usikker på tidspunkt.

Notater

Snøprofil

5 cm F FCsf 3 mm D, 10 cm 4F RGxf D, 15 cm 1F RG D, 1 cm 4F FC D Går ofte, men ikke alltid til q1 brudd. Ikke noe resultat på ect, trur det er for lite pålagring her, 30 cm K MFcr D Typisk profil representativ for N-NV i dette området over 500m. Noen plasser er flaket litt tynnere eller mykere, men samme struktur. Av og til ligger FC ikke direkte på skare uten oppå 2-5cm RG(MF), men over 20ish quick pits opplevde jeg at den vanligste setupen er den som er tegnet i profilen.

ObsID: 271240

Lyngen / Tromsø

Snø

04.05.2021 kl. 12:47

597 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Martin_S@obskorps

Notater

Får fine glatte brudd i 1.5mm velbutvikla FC noen cm over skare her over 500m. Virker ha god utbredelse i denne fjellsiden. Flak 25cm 4f->1f

ObsID: 271228

Lyngen / Lyngen

Snø

04.05.2021 kl. 12:33

196 moh

Samuel@forsvaret (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Samuel@forsvaret

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Mye vind med snøtransport fra øst.

ObsID: 271226

Lyngen / Lyngen

Snø

04.05.2021 kl. 09:22

moh

Patrik@ObsKorps (****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Patrik@ObsKorps

Notater

Tegn på at folk leser skred varsel? Alle spor ned Fastdalstind unngår konkeksen og følger isteden SV-ryggen.

ObsID: 271191

Lyngen / Lyngen

Snø

03.05.2021 kl. 15:30

457 moh

Patrik@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Patrik@ObsKorps Kommentar:  Rørnestind

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: På dette stedet

Snødekke

250 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 400 moh Vindpakket myk Fuktig

Vær

Ikke nedbør 0 °C 5 m/s fra NØ ↙ 30% skyer

Skredfarevurdering

Relativt ferske skred i området indikerer instabilitet serlig i område 700-1000. Disse kan bli store da det virker være dannet et nytt svagt lag. Kallt vær hindrer stabilisering i høyden men det kreves sannsynligvis stor tileggsbelasning nå vartfall på tykk snøpakke. Boot packing F. eks risikerer å trigge svake lag. Vanskelig å si...

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 3 - Store NØ, Ø, SØ, S, SV, V over 400 moh 1f-4f I fokksnø

Snøprofil

5 cm 1F RG D, 4 cm 4F DF D, 60 cm 1F RG D, 25 cm K MF D Totalt 250 cm

Tester

LBT@40cmQ3 God/Middels god stabilitet i fokksnø.

ObsID: 271134

Lyngen / Balsfjord

Snø

03.05.2021 kl. 15:14

1022 moh

martin@wyssen (***)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  martin@wyssen Kommentar:  Omtrentligt skredområde, inntegnet fra bilde

Skredhendelse

2. mai 09:14 Tørt flakskred Skredet startet på 1032 moh og sluttet på 852 moh Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø 30 cm høy og 144 m bred bruddkant 100-150m bred bruddkant, start og stoppunkt er fra høyeste punktet på bruddkant til lavaste punkt på avsetninger, +-10m. Ukjent utløsningsmekanisme, vikke ikke vært overrasket hvis det var skiløperutløst men kan og ha gått naturlig. Snøprofil i denne obsen. Terrengformasjonen er slående lik Sofiatind, men slakere og muligens mindre henteområde for nordlig vind i tis-fre forrige uke

Skredfarevurdering

Jeg ser for meg at dette laget har stor utbredelse. Det så ikke mye ut i profilen, men gav relativt hissige resultat. S fikk mest pålagring i bygeværet forrige uke, men nå får det mye sol og varme så det kan være at det går mot stabilisering der. N blev hovedsakelig vindpresset og har ikke like mye pålagring, men 30cm+ flak er det mange plasser. Synsing: jeg ser for meg at Ø er det som vi blir til å slite med lengst, mindre varme enn S men mer pålagring enn N.

Snøprofil

10 cm P MFcr D Smelteskare fra sol i går 2/5, porøs og nesten bærende., 10 cm 4F RG D, 15 cm 1F RG D-M, 1 cm 4F FC 2 mm M Hele laget Dette var laget som gikk i skredet. Ikke godt å si hvis det var øvre, nedre eller hele laget, i tester gikk både øvre og nedre del samtidig. ECTP19q1(SF), 4 cm K MFcr D, 10 cm 1F RG D Fikk ingen resultater i dette, tok det med for å vise at 1000m kanskje nærmer seg grensen for et eller annet mildvær., 50 cm K MFcr Gammel smeltepakke, denne er tykk, men hakket meg ikke ned i den. Profil gravd i bruddkant til skred beskrevet over. HS 330cm, målt med søkestang. Tykk smeltepakke i bunn av profilen.

ObsID: 271129

Lyngen / Lyngen

Snø

03.05.2021 kl. 13:34

56 moh

Patrik@ObsKorps (****)

Vær

4 °C 6 m/s fra NØ ↙ 30% skyer

Notater

Etter biltur i Kjosen er det observert flere bruddkanter fra fredagens og lördag. Store kjente skred er de på Sofiatind men også i Ura. Mange bruddkanter ligger på ca 1000 m. Et par tre andre mindre flak skred oppe i rennformasjoner. Det er mange himmelrettinger representert vartfall særlig øst-SSV. Mulig det gikk middels stort skred igår på Rottenvikbreen. Også på 1000 m. Samt NØ på Kjosbreen. Usikkert når dette løsnet. Velger notater da mange disse nå er flere dager gamle. Føreløpig lite eller ingen aktivitet av løssnø skred fra idag. Relativt kallt.

ObsID: 271110

Lyngen / Tromsø

Snø

03.05.2021 kl. 13:20

1109 moh

Robertgange2 (Ukjent)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Robertgange2

Skredhendelse

3. mai 14:21 Tørt flakskred Naturlig utløst Ø-vendt Leområder Skred i østvendt heng ved ryggen opp til hamperokken. Uvisst når skredet gikk. Observert ved angitt tidspunkt på observasjon.

ObsID: 271122

Lyngen / Lyngen

Snø

03.05.2021 kl. 13:08

962 moh

Alexander@sbo.nu (**)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 1 Av:  Notater Opphavsrett:  Alexander@sbo.nu

Notater

Flakskred i Ø-heng. NA - utløst. Ca 70cm bruddkant som størst. Størrelse 1.5. Windslab. Verkar ha gått på tidligare Mfcr. Oklart hvist kantkorn ær till stede eller ikket. Dårlig

ObsID: 271141

Lyngen / Tromsø

Snø

03.05.2021 kl. 12:24

832 moh

HåvardT@met (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  HåvardT@met Kommentar:  Overflatekant

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Overflatekantkorn Tørr Sola har påvirka snøoverflaten i de fleste himmelretninger, så det er omtrent kun rett nordlig som har løs upåvirket overflate. Gjennombruddskare til topps i V-NV vendt. Generelt er skaren tynn og det ligger 1cm med overflatekant på toppen. Antar overflatekant smelter i sørvendte heng, men kanskje ikke i mer nordvendte. Generelt lite løs snø tilgjengelig for transport i lavere høyder, men antar høyereliggende flate områder kan ha løs snø på overflaten.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det finnes små kantkornaktige krystaller i overgangen fra gammelt til nytt snødekke, men jeg har ikke klart å finne at det bryter lett eller glatt på dagens tur. Ut fra det jeg har sett i dag ville jeg anta at det er «vanskelig å løse ut». Stedvis får man glatte brudd rett under gjennombruddsskaren, klarte ikke å se kant i dette, og antar skaren smelter igjen når sola står på, så tenker ikke dette er et problem. Været framover ser ut til å gi gode forhold for å danne mer kantkorn i overflaten, men tror ikke laget med små kantkorn over skare kommer til å vokse raskt. Over 30cm overliggende snø de fleste steder begrenser temperaturgradienten i laget vil jeg anta. Varslet faregrad er riktig Vanskelig å sette faregrad, det jeg har sett tyder på FG2. Og jeg tror «lokalt ustabile forhold», treffer bedre enn «generelt ustabile forhold». Men skredstørrelsen på det som har gått de siste dagene antyder jo FG3 så tenker det er ok for regionen som helhet. Det er jo også vanskelig å vite hvor de lokalt ustabile forholdene befinner seg.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 600 moh Vanskelig å sette egenskaper på dette laget. For hele regionen er nok, lett å løse ut i få til noen heng fortsatt dekkende, men jeg mistenker at vi går mot en sakte stabilisering av dette laget.

Skredaktivitet

3. mai. I løpet av dagen Våte løssnøskred Noen (2-5). Naturlig utløst SØ, S, SV Vanskelig å skille våte løssnøskred fra i går og i dag, men ikke veldig mye aktivitet i sørsider enda. Vil anslå noen str.1 og få str.2

Snøprofil

1 cm F FCsf 2 mm D, 1 cm P MFcr D, 20 cm 4F RG D, 2 cm 4F RGxf 1 mm D, 20 cm K MFcr D Ingen glatte brudd her.

ObsID: 271083

Lyngen / Tromsø

Snø

03.05.2021 kl. 11:45

1045 moh

Olivia@regobsTroms (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Olivia@regobsTroms

Snødekke

Rim på hardt underlag Rinkrystaller observert på store deler av ryggen. Ikke blitt transportert med den kalde vinden i løpet av den tiden vi var der (11-12). Lå over en hard skare.

ObsID: 271136

Lyngen / Tromsø

Snø

03.05.2021 kl. 11:43

989 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv
Bilde Av Notater
Bilde 2 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv
Bilde Av Notater
Bilde 3 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv
Bilde Av Notater
Bilde 4 av 4 Av:  Notater Opphavsrett:  martin@svv
ObsID: 271074

Lyngen / Balsfjord

Snø

03.05.2021 kl. 11:36

1066 moh

Martin_S@obskorps (*****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Martin_S@obskorps

Skredhendelse

2. mai 19:36 3 - Store Skredet startet på 1066 moh og sluttet på 618 moh Stort skred på henriktinden, ser bare bruddkant. Antatt tidspunkt. Tenker det er del av pågående syklus

ObsID: 271073

Lyngen / Tromsø

Snø

03.05.2021 kl. 10:00

622 moh

Victoria.r (Ukjent)

Snødekke

Grense for lagdelt snø er på 350 moh Påbegynnende kantkorndannelse opp på det gamle meltfreezelag og under den seineste snøen som komt i sist uke. Veldig små krystaller mindre enn 1 mm. Overliggende snø varierendes i hardhet. I vestvendte og NV forsenkninger og leformasjoner i var snøen ubunden, solpåvirket i sør. Hardere flak nærmere toppen. Kall og tørr snø fra 350 moh i Vest. Fremdeles vinter og lagdelt altså.

ObsID: 271189

Lyngen / Lyngen

Snø

03.05.2021 kl. 09:54

811 moh

tmeling@nortind.no (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

Tester

ECTP20@45cmQ1 Middels Brudd i kantkorn 3-4 cm over skarelag.

LBT@45cmQ1 Brudd i kantkorn 3-4 cm over skarelag

ObsID: 271046

Lyngen / Tromsø

Snø

03.05.2021 kl. 08:40

1076 moh

martin@svv (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  martin@svv
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 2 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  martin@svv

Skredaktivitet

3. mai. I løpet av dagen Våte flakskred Ett (1). 2 - Middels. Naturlig utløst Ø Usikkert tidspunkt, mulig solutløst søndag 02.05. Flakskred med begrenset forplantning sidevegs, men bruddkant nedover.

ObsID: 271043

Lyngen / Lyngen

Snø

02.05.2021 kl. 21:48

921 moh

Finn@obskorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  Bedre bilde en den jeg lastet opp tidligere i dag

Skredaktivitet

1. mai. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 3 - Store. Naturlig utløst NV Usikker på når det har løst ut men ser ut som det har gått naturlig i den pågående skredsyklusen

ObsID: 271000

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

02.05.2021 kl. 18:07

8 moh

drift@svv (**)

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv7900 Holmbuktura - ,

ObsID: 270982

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

02.05.2021 kl. 18:07

20 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 270983

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

02.05.2021 kl. 18:07

8 moh

drift@svv (**)

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv7900 Holmbuktura - ,

ObsID: 270984

Lyngen / D1906(CLA20) Lyngen 2018-2023

Snø

02.05.2021 kl. 18:07

20 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 270985

Lyngen / Tromsø

Snø

02.05.2021 kl. 18:02

972 moh

EspenB (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  EspenB Kommentar:  Rimkrystaller i øverste 2-3 cm
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  EspenB Kommentar:  Rimkrystaller på toppen av nysnø ved normalruta til stormheimfjell.

Faretegn

Annet faretegn (spesifiser) Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Rimkrystaller på snøoverflate

Snødekke

Ikke snøfokk Rim på mykt underlag

Notater

Observasjon av toppen av snødekket

ObsID: 270980

Lyngen / Balsfjord

Snø

02.05.2021 kl. 17:00

1086 moh

emma@nve (*****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 1 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  emma@nve Kommentar:  Vanskelig å se, men stor bruddkant i bolla. Sett fra veien. Ser ut til å være str.3 skred.

Skredhendelse

2. mai 17:00 S-vendt Skredet startet på 1052 moh og sluttet på 869 moh

ObsID: 270987

Lyngen / Tromsø

Snø

02.05.2021 kl. 15:41

2 moh

Andreas@TFFK (*****)

Bilde Av Skredhendelse
Bilde 1 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Andreas@TFFK
Bilde Av Skredhendelse
Bilde 2 av 2 Av:  Skredhendelse Opphavsrett:  Andreas@TFFK Kommentar:  Skred i renna som ligger i skygge her.

Skredhendelse

2. mai 04:41 Tørt flakskred 3 - Store N-vendt Skredet startet på 1127 moh og sluttet på 752 moh Fugledalsfjellet nordlig renne Skred troligvis inatt. Så ikke det igår.. . Kanskje på det nye kantkornlaget? Vanskelig å få bra bilde med mobil.

ObsID: 270965

Lyngen / Balsfjord

Snø

02.05.2021 kl. 14:30

947 moh

Christianmk (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Christianmk

Skredhendelse

2. mai 00:00 Tørt flakskred 2 - Middels Ukjent S-vendt Skredet startet på 1043 moh og sluttet på 835 moh Leområder

Faretegn

Ferske skred Middels størrelse flakskred som kan se ut til å ha gått natt til søndag eller tidlig søndag morgen

Vær

Ikke nedbør 0 °C 2 m/s fra NV ↘

ObsID: 271003

Lyngen / Tromsø

Snø

02.05.2021 kl. 12:25

944 moh

RichardFjellaksel (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  RichardFjellaksel Kommentar:  Observerte flere eldre flakskred i solvendte sider på tur opp som på bildet. På tur ned så vi flakskred bli utløst av sol.

Skredaktivitet

2. mai. I løpet av dagen Tørre flakskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Noen bratte heng. SØ, S, SV Observerte flere tørre flakskred utløst av solpåvirkning rundt kl 11-12. I tillegg var det flere tørre flakskred som var utløst dagen før eller tidligere.

ObsID: 270990

Lyngen / Lyngen

Snø

02.05.2021 kl. 12:18

1037 moh

Finn@obskorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  Ikke noe kant her
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Finn@obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 3 av 6 Av:  Vær Opphavsrett:  Finn@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Finn@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 5 av 6 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Finn@obskorps Kommentar:  Så en bruddkant fra veien i nordvest vent terreng. Øst for steinfjellet
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

200 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Bærende solskare på tørrsnø fra havet opp til ca 400 meter. Her ifra og oppover er det fortsatt tørr løssnø i overflaten. Synker inn ca 10 cm med skia men 30-40cm boot penetration. Er en stor temperatur gradient i snødekke men jeg har ikke observert noen faretegn eller indikasjon på et nytt svak lag av kantkorn per nå. Har heller ikke vært observert faretegn på dette i nordvest lyngen i går eller fredag av mine kollegaer som har vært på tur i område. Fokksnøen er godt bundet til mildværskare for øyeblikket. Eneste svaktlag som gir utslag på stabilitetstester er et lag av nedøyktet sprøhagel, men anser ikke dette laget som potent

Vær

Ikke nedbør -4 °C 2 m/s fra SØ ↖ 5% skyer Meget fint vær i dag! Lite vind, sol og god stemning

Skredfarevurdering

2 Moderat Opplever god stabilitet i snødekke nå og har ikke observert dette nyutviklet kantkorn. Nå er tydelig forskeller i snødekke i lyngen regionen. Unggå bratt terreng med sol instråling, men vær obs på at det kan finne ustabile fokksnø og kantkorn i snødekket. Det er spesielt lite observasjoner fra det terrenget som er bratt og høyt til fjells, sannsynligvis også der disse skred problemene er aktuelt Temperature gradient er på plass for videre utvikling av kantkorn og stabilisering av fokksnø. Varslet faregrad er for høy Er usikker på utbredelsen av dette kantkorn skredproblemet. Har ikke observert noe tegn til dette ennå i mitt hjørnet av regionen.

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S, SV God stabilitet i fokksnøen, men fortsatt mulig å løse ut skred på dette lag i noen bratte heng

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels Ø, SØ, S, SV, V over 400 moh Unngå bratte heng der sola står på. Er mye snø i terrenget som kan løsne i bratt terreng med sol instråling

Snøprofil

10 cm F PP D-M, 40 cm 4F/1F RG D-M, 0,5 cm 4F PPgp, 10 cm 1F RG/RGxf 1 mm D-M, 30 cm P-K MF -7,4 °C @ 0 cm, -6,4 °C @ 10 cm, -5,9 °C @ 20 cm, -5 °C @ 30 cm, -4,2 °C @ 40 cm, -3,6 °C @ 50 cm, -3,2 °C @ 60 cm, -3 °C @ 70 cm, -3 °C @ 80 cm 210cm snødybde

Tester

LBT@50cmQ2 Nedføyket sprøhagel

ObsID: 270946

Lyngen / Tromsø

Snø

02.05.2021 kl. 11:02

783 moh

Tim Dassler (Ukjent)

Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 1 av 3 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Tim Dassler Kommentar:  Overflatekantkorn i toppen av snødekket, PUK over skarelaget (1mm, kantkorn, oppbyggende)
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 2 av 3 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Tim Dassler Kommentar:  Små kantkorn over skarelaget
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 3 av 3 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Richard Fjellaksel Kommentar:  Små (1mm) påbegynt under utvikle kantkorn over skaret.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Vi observert både overflatekantkorn og nedsnødd overflatekantkorn. I tillegg er det en del fuktighet i sørvendte sider og fuktig snø under et smeltefryseskaret. Over dette skarelaget er det gunstig temperatur gradient for oppbyggende omvandling og vi observerte små (1mm) påbegynt underutvikla kantkorn. En bør følge med på utvikling av kantkornlagene. Pga temperaturforskjellene mellom dag/natt og kalde klare netter dannes det en del store kantkorn nært overflaten. Dette bør en følge med på for det vil kunne utgjøre et vedvarende svakt lag når dette laget snør ned. Følg også med på kantkornlaget rundt skaden dersom vi får videre høy temperaturgradient i snødekket. Varslet faregrad er riktig

Skredproblem

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 4 - Svært store Ø, SØ, S, SV, V over 700 moh

Våte flakskred 3 - Store SØ, S, SV

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Svært vanskelig å løse ut 4 - Svært store Ø, SØ, S, SV, V over 700 moh

Skredaktivitet

2. mai. I løpet av dagen Våte flakskred Noen (2-5). 3 - Store. Naturlig utløst Noen bratte heng. SØ, S, SV. Over 600 moh Våte flakskred i sørlige sider

Tester

ECTN16@30cmQ3 God

ECTN11@15cmQ3 God

LBT@30cmQ3

LBT@15cmQ3

ObsID: 270957

Lyngen / Lyngen

Snø

02.05.2021 kl. 10:53

669 moh

Finn@obskorps (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

5 cm F PP D-M, 25 cm 4F/1F RG D-M, 1 cm 4F PPgp, 10 cm 1F RG/RGxf 1 mm D-M Ingen svak lag ennå, fikk kunn brudd på sprøhagel her på lbt. Ingen faretegn. Må se nøye med lupe for å se antydning til kant, 30 cm P-K MF -8,8 °C @ 0 cm, -4,7 °C @ 10 cm, -2,9 °C @ 20 cm, -1,6 °C @ 30 cm, -0,8 °C @ 40 cm, -0,3 °C @ 50 cm Rask profil, full obs med en til profil kommer senere. 240cm snødybde. Gravde bare ned til mildværs skare. Vått MF lengere ned under dette. Sterk temperatur gradient men ingen tydelig svak lag sv kantkorn. Ingen faretegn

Tester

LBT@30cmQ3

ObsID: 270923

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org