Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 24.03.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Torsdag var det stedvis kraftig vind fra sørvest og det kan derfor finnes ustabil fokksnø i leområder etter denne vinden. Lave temperaturer gjør at snøen trenger tid til å stabilisere seg.
Fredag ventes vind fra nordøst, men det er litt usikkerhet i om denne vinden blir sterk nok til å flytte på noe særlig med snø.
Men ustabil fokksnø kan finnes i de fleste himmelretninger.

Hvis sola titter fram kan små skred løsne av seg selv i bratt solvendt terreng.

Under siste mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn. Observasjoner tyder på at dette laget mest sannsynlig ikke er et aktivt skredproblem akkurat nå.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. mars 2023

Det er mest snø i ytre strøk av regionen. Snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. Det er mest snø i sør og østvendte leområder. Torsdag blåser det kuling fra sørvest i ytre strøk og det er observert snøfokk. Over tregrensa er det for det mest fokksnø av ulik hardhet som har lagt seg på gammel smelteomvandlet snø. Over rabber og topper er det flere steder avblåst ned til gammel mildværsskare.

Under siste mildværsskare har det dannet seg et tynt lag med kantkorn. Observasjoner tyder på at dette laget mest sannsynlig ikke utgjør et skredproblem akkurat nå.

Kulden siste dager kan ha lagt til rette for kanting høyt i snødekket, men det er ikke kommet noen tydelige observasjoner på dette.

Fjellvær

Torsdag 23. mars 2023

1 mm i døgnet, opp mot 9 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -25 °C til -14 °C på 700 moh. Klarvær. Fra om formiddagen stiv kuling og snøbyger i ytre strøk.

Fredag 24. mars 2023

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordøst. -21 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS