Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 11.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile forhold, naturlig utløste skred kan ventes. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Torsdag vil det komme noe nysnø i regionen og vind fra nord. Ferske fokksnøflak vil dannes i mange leheng, særlig i sørlig sektor, og være lette å løse ut. Naturlig utløste skred ventes. Eldre fokksnøflak fra tidligere i uken er i ferd med å stabilisere seg, men kan fortsatt påvirkes.

Det finnes områder med vedvarende svake lag i snødekket som kan være lett eller svært lett å løse ut skred på. Vær særlig varsom dersom du opplever faretegn som drønn og skytende sprekker i dette området. Utbredelse og utløsbarhet er noe usikker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. januar 2024

Tirsdag kom det 20-30 cm snø i regionen, og mye snø var da tilgjengelig for snøtransport. Onsdag har det kommet enda 20-30 cm snø i regionen.

Det er vedvarande svake lag av kantkorn i snødekket, hovedsaklig ved bakken, men også stedvis høyere i snødekket. Trolig størst utbredelse i lave høyder (skogen) i indre strøk.

Søndag ble det ved Lakselv observert fersk fokksnø oppå kantkorn som bryter lett på stabilitetstester, og mandag ble det samme og drønn i snøen observert ved Honningsvåg.

Onsdag morgen meldes det om flere små eller middels store skred over veg ved Skipsfjord i Nordkapp.
Mandag kveld ble det observert noen små naturlig utløste skred ved Lillefjord, nordvest i regionen.

Fjellvær

Onsdag 10. januar 2024

10-14 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord. -12 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Torsdag 11. januar 2024

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordøst. -21 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS