Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 22.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Du kan løse ut skred der det er fersk fokksnø eller på vedvarende svakt lag. Se etter faretegn som drønn og skytende sprekker.

Skredfarevurdering

Du kan løse ut skred der det er fersk fokksnø eller på vedvarende svakt lag. Det blir en vindfull dag med sterk kuling fra sørøstlig retning. Løssnø fraktes inn i vest og nordvestvendte fjellsider hvor det danner seg ustabile fokksnøflak. Ser du at snøen har en ujevn overflate (sastrugi og komethaler) viset det at vinden har jobbet med snøen og dannet flak. Snøfokk i lufta er også et tydelig faretegn.

Vedvarende svake lag av kantkorn virker å ha varierende utbredelse og utløsbarhet. Stort sett virker det vanskelig å påvirke, men særlig i midtre deler av regionen kan det være lett å løse ut skred på dette. Vær spesielt forsiktig i overganger mellom tynt og tykt snødekke, slik som rundt skoggrensen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 21. januar 2024

Snøbyger og vind har skapt fokksnø og vindpakket snøoverflate, særlig i ytre deler av regionen. I terreng som er godt beskyttet fra vind kan det fortsatt finnes løs snø og godt skiføre. Ved Nordkapp antas det at overflaterim ble stedvis nedsnødd i vind beskyttede daler.

I indre deler av regionen ble det observert et svakt lag av nedføyket kantkorn tidligere i uken. Samtidig finnes det et vedvarende svakt lag ved bakken som ligger godt beskyttet under harde fokksnøflak. Det svake laget langs med bakken ble også observert ved Nordkapp.


Fjellvær

Søndag 21. januar 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om kvelden. -24 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet. Vijnden øker fra sørøst utover dagen.

Mandag 22. januar 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Sterk kuling fra sørøst. -18 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS