Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 18.03.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det er venta naturleg utløyste skred, og nokon kan bli store.

Skredfarevurdering

Skredfara aukar sidan det kjem nedbør og blir vind, og det er venta naturleg utløyste skred. Det er usikkert om nedbøren i hovudsak vil komme som regn eller snø.

Der og om det kjem snø i kombinasjon med vind vil det bygge seg opp ustabile fokksnøflak. Skred kan gå naturleg, og om du ferdast er det lett til svært lett å løyse ut skred.

Der og om det kjem regn på snøen kan det gå mange våte flak- og laussnøskred i snøen som kom i helga. Kanskje er det også nok regn til å reaktivere vedvarande svake lag som ligg djupare i snødekket. Då kan det gå store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. mars 2024

I helga har det kome ein del snø, mest nordvest i regionen (opptil 20 cm), og det har vore ein del vind frå skiftande retning. Snøoverflata består av fokksnø av varierande hardheit og stadvis er det avblåst til bakken eller gammal skare. Det er også ein del laus snø på overflata sidan det var lite vind og snø søndag.

Djupare i snødekket finnast det kantkorn under eit skarelag som blei danna i månadsskifte til februar i heile regionen. I sørlege delar finnast det også kantkorn og begerkrystallar ved bakken. Desse har generelt ikkje vore mogleg å påverke den siste tida sidan det ligg under svært hard snø.

Den siste tida kan det ha vore oppbyggande omvandling høgt i snødekket.

Fjellvær

Søndag 17. mars 2024

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -15 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Mandag 18. mars 2024

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -8 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Vinden er usikker og kan variere fra sør og sørvest i indre områder til østlig i ytre strøk. perioder med kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS