Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hallingdal tirsdag 05.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig nær terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Svake lag i snødekket kan påvirkes noen steder.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt litt vind fra østlig retning, og noen ferske fokksnøflak kan dannes i vestvendte heng. Vær forsiktig til disse har stabilisert seg. Stabiliseringen kan gå noe saktere nå når temperaturen er ventet å synke.

Noen steder kan det være mulig for en skiløper å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket. Dette kan i verste fall gi store skred. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt.

Vær oppmerksom på at vinden og nysnøen de siste dager kan ha dannet store skavler i høyfjellet som kan brekke - spesielt om de blir utsatt for solinnstråling. Om sola tar tak utover dagen kan det også gå noen mindre løssnøskred i solvendte heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. mars 2024

De siste dagene har det kommet nedbør, blåst og vært relativt mildt. Over mildværsgrensa er det vindpåvirket snø av ulik hardhet, og ubunden snø i skjerma terrengformasjoner. Under mildværsgrensa har snøen blitt fuktig, men vil nå fryse til de neste dagene.

Det er flere vedvarende svake lag i snødekket og kantkorn ved bakken. Det er noe usikkert hvor lett det er å påvirke disse svake lagene nå.

Søndag formiddag ble det observert drønn i snøen på 1100 moh i Hemsedal.

Fjellvær

Mandag 4. mars 2024

3-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til mandag. Frisk bris fra øst. -6 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 5. mars 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -12 °C til -3 °C på 1400 moh. Klarvær. Skyet natt til tirsdag.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS