Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane torsdag 22.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Våte løssnøskred kan løses ut i solvendte brattheng. Vær forsiktig i områder under skavler.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra sørøst første del av døgnet vil i fjellet gi lokal snøtransport og ferske fokksnøflak i leheng. Det er gunstig temperatur og flakdannelser vil stabilisere seg raskt. Mens været står på kan det være lett å påvirke flakene, utover dagen må det gradvis mer til. Typisk utsatte plasser er bak rygger og kuler der vinden legger fra seg snø.

Det er ikke observert aktivitet i svakt lag av kantkorn på en stund, men det er stedvis et aktivt skredproblem i naboregionen vest-Telemark. Vær oppmerksom på dette om du ferdes i indre og høytliggende del av regionen, typisk Bykle - og Valleheiane.

I bratte sørsider kan soloppvarming gi fare for mindre løssnøskred. Spesielt fjellsider med fersk, ubunden snø er utsatt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. februar 2024

Mildvær siden natt til mandag har fuktet snødekke opp mot 1000 moh og endret snøoverflaten. Det finnes nå et skarelag på snøoverflaten mange steder. Andre steder er snøoverflaten myk og fuktig. Over mildværsgrensen har sterk vind fra flere retninger lagt snø i leheng. Fokksnøflak av ulik hardhet ligger i flere himmelretninger, mest i vestvendt sektor. Østvendt terreng er delvis avblåst.

Det ble observert kantkorn rundt skarelag i overgangen til gammelt snødekke forrige uke. Det er usikkert om laget kan påvirkes og hvilke egenskaper det har.

Fjellvær

Onsdag 21. februar 2024

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Om kvelden kortvarig sterk kuling til liten storm.

Torsdag 22. februar 2024

9-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 900 moh natt til torsdag. Stiv kuling fra sørøst. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest vind om natten og på kvelden. Lokalt sterk kuling om kvelden. Roligere midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS