Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Heiane lørdag 02.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Snødekket er fremdeles vått og ustabilt. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for våte skred. Ustabil fersk fokksnø kan finnes høyt til fjells.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Det vil fortsatt være mulig med enkelte naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred, men utbredelsen og størrelsen ventes å minke noe.

I høyfjellet kan sterk vind danne ferske fokksnøflak som kan være lett å løse ut mens de er ferske. Gunstige temperaturer ventes imidlertid å føre til en rask stabilisering av disse.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. mars 2024

Vind og nysnø har gitt fokksnø av ulik hardhet i leområder. Fokksnøen er ujevnt fordelt. Rygger og rabber er avblåst fra tidligere. Det eldre snødekket er delvis smelteomvandlet i lavlandet etter mye vind og mildvær siste uka. Det er lite snø under 400-500 moh.
Mildværgrensa denne uka har vært mellom 700-1100 moh.

Noen ferske middels store våte flakskred observert I Jogledalen under 1000 moh torsdag.

Observasjoner fra Hunnedalen fredag viser et isotermt snødekke på ca. 900 moh. Noen glideskred er også observert. Observasjoner rundt Bortelid på 800 moh forteller fredag om stort snøfall og fersk vindtransportert snø over i nord- og vestvendt terreng.

Fjellvær

Fredag 1. mars 2024

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørøst. -3 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis liten kuling midt på dagen.

Lørdag 2. mars 2024

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra øst. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling første del av dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS