Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Helgeland tirsdag 09.01.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Mye nedbør som regn fører til at det kan løsne våte skred av seg selv. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Mye nedbør som regn vil føre til at det vil løsne våte skred av seg selv i takt med at lag i snøen fuktes opp. Skredfaren er størst der det kommer mest nedbør og hvor det ligger lagdelt snø fra før.

Høyt til fjells i indre strøk kan nedbøren kommer som snø, og skred i ferske fokksnøflak kan løsne av seg selv. Her vil skredfaren være størst når været er på sitt mest intense.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. januar 2024

Mandag morgen er det plussgrader ved havnivå, og regn i kystnære fjellområder. Temperaturen er også økende i indre deler av regionen, men her kom nedbøren snø natt til mandag. Økende vind på søndag kan ha dannet et og annet fokksnøflak. og det finnes fokksnø fra tidligere i flere leformasjoner. Underkjølt regn på fredag dannet regnskare opp til 700 moh.

Det finnes svake lag av kantkorn både ved bakken og høyere oppe i snøen. Lørdag ble det observert kantkorn i overflaten.

Søndag ble det observert eit par veldig små skred i den ferske snøen.

Fjellvær

Mandag 8. januar 2024

14 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 900 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 9. januar 2024

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1400 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra nordvest. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS