Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 30.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svake lag. Unngå bratt terreng med fersk fokksnø. Fjernutløsning mulig.

Skredfarevurdering

Det kan stedvis være lett å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av nedføyket kantkorn der det ligger under flak av fokksnø. Om øvre deler av snødekket stabiliseres vil man oppleve mindre faretegn, og det er krevende å vite hvor man kan påvirke det vedvarende svake laget. Fjernutløsning er mulig.

Lite vind vil ikke gi ny pålagring av fokksnø. Fokksnøen stabiliseres sakte, og det kan fortsatt være mulig å løse ut små skred ved liten tilleggsbelastning. De ferskeste fokksnøflakene vil ligge i nordvestvendte hellinger. Utbredelsen av nedføyket rim er usikker men sannsynligvis begrenset.

Det skal mer til for å påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, men dersom disse lagene påvirkes kan skred bli større.

I bratte, solvendte hellinger vil det kunne utløses små, våte løssnøskred om ettermiddagen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. mars 2018

Snøoverflaten varierer, og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet men stedvis finnes også løs snø. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Fra mandag til tirsdag formiddag noen cm nysnø i rolig vær, litt sørøst vind onsdag har lagt opp noen lommer av fokksnø i heng mot vest og nord. Solen har begynt å påvirke snøen og danner skarelag i solhellingene når det fryser til på natten.

Snødekket er komplekst med flere vedvarende svake lag. Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn og enkelte steder nedføyket rim høyt i snødekket, med god evne til bruddforplantning. Lengre nede i snødekket finnes det et lag av kantkorn over et skarelag, og nede ved bakken har kantkorn utviklet seg til begerkrystaller.

Det ble rapportert om skredaktivitet flere steder i regionen mandag og tirsdag, både naturlig utløst, fjernutløst og skiløperutløst. Flest rapporter fra vest i regionen.

Mandag og tirsdag var det flere obeservasjoner på drønn og skytende sprekker, flest vest i regionen.

Fjellvær

Torsdag 29. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -17 °C til -11 °C på 1800 moh. Klarvær.

Fredag 30. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -16 °C til -10 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS