Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 20.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold pga. av ulike skredproblem. Unngå utløpsområder for våte flakskred i lavlandet og vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

OPPDATERT 20.04.11.45: Mildere temperatur og mer nedbør enn forventet har gitt et fuktigere snødekket og en høyere skredfare.
Det er utfordrende forhold med flere skredproblem, og det er store variasjoner, spesielt knyttet til høyde over havet og himmelretning på utsatt terreng.
Nedbør og vind vil gi nysnøflak i østvendte leheng i høyden. Snøgrensen vil variere i regionen, men trolig synke utover dagen. Under snøgrensen vil vann i snødekket kunne føre til naturlig utløste våte løssnøskred og flakskred. Det finnes fortsatt svake lag i snødekket, både nede ved bakken, og i høyden også høyere opp i snødekket, men mildværet har redusert utberedelsen av dette problemet.

Vær oppmerksom på skavler som kan knekke, og glideskred som følger av fuktig snødekke. Det er vanskelig å anslå når glideskred går.

Dersom sola kommer frem i løpet av dagen vil den i skjerma solvendt terreng kunne føre til våte skred str. 1-2.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 20. april 2018

Varmen har påvirket snøoverflaten i alle himmelretninger. Helt opp til fjelltopphøyde i solvendte sider. Det øverste snølaget er derfor mange plasser preget av fuktighet. Der det har vært nattefrost er det skare på overflaten.
Topper og rygger er stort sett avblåst.

Det finnes flere vedvarende svake lag nede ved bakken i bunn av snødekket. I nordlig sektor over 1800 moh finnes også vedvarende svakt lag høyere opp i snødekket.

Det har gått et vått skred over vei vest for Bøvertunvatnet.
Det er i hele regionen observert flere naturlig utløste skred i øst-, syd, og vestvendt terreng. Sol og temperatur har vært utløsende faktor, og skredene har hatt vært opp mot både str. 2 og str. 3. Det gikk tirsdag et skiløperutløst vått løssnøskred str. 2 i et vestvendt heng over 1700 moh. Onsdag er det observert et str 2 skred i norvestvendt terreng. Skredet løsnet på 2000 moh

Det ble torsdag observert glidesprekker i Bøverdalen.

Fjellvær

Torsdag 19. april 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -1 °C til 5 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fredag 20. april 2018

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 3 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Lavere temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS