Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 11.02.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig.

Skredfarevurdering

Regionen har fremdeles en krevende skredsituasjon med flere skredproblem. Det er ventet noe nedbør og kraftig vind fra vest om kvelden. Fokksnøen vil stabilisere seg noe, men i leområder kan fremdeles skiløpere løse ut snøskred. Stedvis finnes det vedvarende svake lag i snødekket som gjør vurdering av stabilitet i snødekket krevende. Store skred kan stedvis være lett å løse ut, typisk der snødekket er tynnere og gjerne mykt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 10. februar 2022

Snøoverflaten består i hovedsak av fokksnø med varierende fasthet, også ned i skoggrensa. Kraftig vind fra vestlig retning den siste perioden har ført til ujevn snøfordeling med avblåst i vestvendt terreng og mye snø i øst- og sørvendte leområder. Generelt er det fortsatt mindre snø enn normalt i regionen, bortsett fra høyfjellet i vestlige områder. Øst i regionen er det stedvis avblåst ned til stein og skare, men også her har det kommet noen cm nysnø nå.

Snødekket er komplekst med nedføyket rim, og kantkorn i utvikling, i tillegg til kantkorn ved bakken. Sistnevnte er vanskeligere å påvirke.

Ved Tyin ble det torsdag sprengt ut flere str. 3 skred i østvendt terreng.
De siste dagene er det meldt om noen ferske, naturlig utløste skred, og drønn i snøen eller skytende sprekker enkelte steder.
Det er meldt om mindre skred og sprekker i snødekket fra ulike stder i regionen siste dager.

Sør for Lom på 1100 moh ble det observert nedføyka overflaterim på tirsdag.

Fjellvær

Torsdag 10. februar 2022

5 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 11. februar 2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Frisk bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -16 °C til -11 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Økende til sterk kuling om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS