Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 14.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det finnes vedvarende svake lag med kantkornet snø i snødekket. Lagene ligger både i og ved bakken av snødekket og har vist seg å stedvis være svært ustabile. Store skred er lett å løse ut i noen bratte heng og det er fare for fjernutløsning.

Fokksnøflak som har dannet seg tidligere i uken begynner å stabilisere seg men er fortsatt et skredproblem. Om kvelden vil vindøkning gi ferske fokksnøflak i vestlige fjellsider.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. januar 2023

De siste dagene har det kommet mye nysnø, mest i den østlige del av regionen. Onsdag var det sterk vind fra sørvest som har lagt ferske fokksnøflak i nord- og østvendte sider. Det ligger mye tørr løssnø på skjermede plasser.

Velutviklet kantkorn ved bakken har jevnlig gitt drønn flere steder, og det har tidligere blitt ovservert ferske skred på dette laget nord og vest i regionen. Sør i regionen er det et kantkornlag høyere i snødekket som er mest utfordrende.
Observajon fra Tyin torsdag tyder på at dette vedvarende svake laget fortsatt er aktivt.

Onsdag ble det observert et middels stort skred i nærheten av Tyinkrysset. Skredet var antagelig fjernutløst og gikk på kantkornet snø ved bakken.

De siste ukene har det rapporteres om skredaktivitet og mye faretegn som drønn og skytende sprekker i hele regionen.

Torsdag ble det observert kraftig drønn i snødekket nær Tyinkrysset.
Nær Beitostølen ble det onsdag meldt om overflaterim etterfulgt av 15-20 cm nysnø.

Fjellvær

Fredag 13. januar 2023

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til fredag. Bris fra nord. -18 °C til -8 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Lørdag 14. januar 2023

Ingen nedbør av betydning. Bris fra øst, endring til liten kuling fra øst om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS