Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen mandag 18.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.
  • Størst fare til og med mandag formiddag

Skredfarevurdering

Det er fortsatt ventet mye vind i regionen og litt påfyll av nynsø. Fokksnøen som ble dannet i går og utover dagen har lagt seg på et svakt snødekket og det kan være svært lett for en person å løse ut flakskred. Enkelte naturlig utløste skred kan ikke utelukkes.

I skjermede formasjoner og lavere i terrenget har ikke vinden fått påvirke snøen like mye, men vær fortsatt oppmerksom på at nysnøen har lagt seg på et svakt snødekke. Det kan fortsatt være lett å løse ut myke flakskred. Husk at selv små skred kan ha store konsekvenser ved terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. desember 2023

Lørdag og søndag har det kommet inn mye nynsø i regionen. Nysnø legger seg på et snødekke som var tynt og består hovedsakelig av kantkorn mange steder.

Det svake laget nært overflaten har vist seg mest potent, både med tanke på stabilitetstestresultater, faretegn og personutløste skred. Stabilitetstestene viser evne til god bruddforplantning de siste dagene. Også fra et kantkornlag som ligger over et skarelag dypere i snødekke. Faretegn som skytende sprekker og drønn har også blitt observert. Samtidig øker observasjoner om fravær av faretegn.

Søndag ble det fjernutløst et lite skred ved Sørbotn. Det har også blitt observert drønn i Lavangsdalen. Det er også automatiske observasjoner på skred i Lavangsdalen, ved Pollfjellet og ved Holmbuktura.

Lørdag til søndag har det kommet inn ca 30cm nysnø i Lavangsdalen.

Fjellvær

Søndag 17. desember 2023

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling.

Mandag 18. desember 2023

9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til mandag. Liten kuling fra vest. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS