Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lyngen søndag 25.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder med fokksnø og der et vedvarende svakt lag har snødd ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Varierende forhold i fjellet. Vind fra sør siste dager har sannsynligvis lastet inn mye snø i leheng. Fokksnøen stabiliserer seg raskt i relativt milde temperaturer, men kan i enkelte heng fortsatt være lett å løse ut, særlig høyt til fjells der temperaturen er lavere. På utsatte steder kan skred bli store.

Der flakene har lagt seg over vedvarende svakt lag med kantkorn er fjernutløsning mulig. Vær obs på faretegn som drønn og skytende sprekker. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa.

Naturlig utløste skred ventes hovedsakelig ikke, men dersom det blir mer vind og større snøtransport enn meldt kan enkelte skred løsne av seg selv.
Der sola titter frem kan det gå enkelte små naturlig utløste løssnøskred i bratt terreng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 24. februar 2024

Forrige helg og mandag var preget av snøbyger og vind fra av nordvest til vest. Det kom størst mengder nedbør vest i regionen. Også onsdag kom det noe snø. Etter dette har sørlig vind jobbet med snøoverflaten. Før forrige helgs snøfall bar snødekket preg av harde fokksnøflak dannet av sør og sørøstlig vind.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Tidvis var det plussgrader opp til 1000 moh. Mellom og over skarelagene er det observert kantkornlag. Det er også observert begynnende kantkorn mellom fokksnølag fra den siste uken. Kantkornlaget virker å være mest potent vest i regionen.

Lørdag morgen meldes det om middels store naturlig utløste flakskred vest i regionen. Fredag morgen ble det observert ferske bruddkanter i bollen ved Storura.

Det har de siste dagene vært rapportert drønn i snødekket i regionen. Det har også vært observert til dels stor snøtransport i høyden.

Fjellvær

Lørdag 24. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sør. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Vind fra sørøstlig til sørvestlig retning

Søndag 25. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -14 °C til 0 °C på 1100 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS