Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms onsdag 05.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skred kan løyse ut i fersk fokksnø, og potensielt på vedvarande svake lag. Unngå skredterreng inntil situasjonen er betre kartlagt.

Skredfarevurdering

Flakskred kan løysast ut i fersk fokksnø. Fokksnøflak kan finnast i mange himmelretningar sidan flaka danna dei siste dagane treng lenger tid på å stabilisere seg i det kalde vêret, og nye flak kan byggast opp når vinden dreiar på ettermiddagen. Det er usikkert om det også kan løysast ut flakskred på vedvarande svake lag i snødekket. Den siste tida har det vore vanskeleg, men dette kan ha endra seg grunna auka last på snødekket dei siste dagane. Det ser ut til å ha skjedd i naboregionane. Om det har det, kan skred løysast ut frå avstand og bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 4. januar 2022

Sterk vind har dei siste dagane gitt transport av snø inn i nord- og vestvendte heng. Der det ikkje er avblåst, er det vindpåverka snø med varierande hardheit.

Djupare i snødekke finnast det vedvarande svake lag.
Opp til 500-800 moh er det kantkornlag i samband med skare, som ein truleg kan påverke i alle fall i nordlege delar av regionen. I heile regionen finnast det også eldre nedføyka kantkorn, men desse har det generelt vore lite aktivitet på den siste tida.

På Nordnesfjellet gjekk det eit naturleg utløyst skred søndag.

Fjellvær

Tirsdag 4. januar 2022

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -19 °C til -13 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 5. januar 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -21 °C til -14 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS