Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 29.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø i fjellet særlig sør i regionen og i svært bratt terreng i lavere høyder der snøen er våt.

Skredfarevurdering

Vinteren er tilbake. I fjellet sør i regionen vil nedbør som snø og kraftig vind føre til at det legger seg opp fokksnø i leområder. Det kan være lett å løse ut skred i fokksnøen, men omfanget virker å være begrenset.

I lavere høyder vil snødekket fremdeles være mykt og fuktig og regn vil tilføre mer fuktighet. I svært bratt terreng kan det være mulig å løse ut våte skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 28. april 2023

Snødekket er preget av mildvær. I lavlandet er snøen stedvis råtten. Snøoverflaten i fjellet fryser til om natten og i skyggen, men blir våtere utover dagen. En observasjon fra Sorbmegaisa fredag formiddag viste at det var gjennomslagsføre fra tregrensen og oppover. Hele snødekket var fuktig i vestvendt terreng på 900 moh, og det begynner å bli bart på rygge og knauser.

Tidligere observerte kantkornlag i snødekket er stort sett avrundet og er generelt sett ikke noe problem lenger.

Torsdag er det meldt om noen ferske våte løssnøskred som har rullet ned i enkelte bratt heng.

På målestasjonen Gamanjunni, 1237 moh var det fredag morgen -1,5 grad.

Fjellvær

Fredag 28. april 2023

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1300 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørøst. -6 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sørøstlig stiv kuling i utsatte områder. Nedbør stort sett bare lengst i sør.

Lørdag 29. april 2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til lørdag. Liten kuling fra sørøst. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Nedbør vesentlig i indre strøk. Øst til søsøst liten til stiv kuling i utsatte områder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS