Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms mandag 08.01.2024

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Værskifte! Naturlig utløste skred ventes pga. temperaturstigning og regn siste del av dagen. Nysnøproblem høyt til fjells. Hold deg unna skredterreng.
  • Størst fare fra mandag ettermiddag

Skredfarevurdering

Nysnø, vind og regn vil føre til økende skredfare. Faren for naturlig utløste skred er størst når nedbørsintensiteten og vinden er på det sterkeste mandag ettermiddag og kveld.

Temperaturen vil stige, og der det kommer regn på snø vil det løsne våte skred. I høyfjellet kommer det store nysnømengder med kraftig vind og vi får ferske fokksnøflak som både kan løsne av seg selv og av folk som evt finner på å dra til fjells i skitværet.

Enkelte steder kan det også gå skred i gamle svake lag av kantkorn, men det har vært lite respons i disse lagene i det siste.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 7. januar 2024

Søndag er det observert svært mye løssnø flere steder i regionen, opp mot 40 cm.
Før snøfallet var det en periode med lite nedbør og lave temperaturer som har gitt rim i overflaten mange steder. Det var da observert myk, mindre vindpåvirka snø i skogen og i forsenkninger i terrenget. Mer vindpåvirka og hardere snødekke over skoggrensa og på vindutsatte steder.

Det gamle snødekket består i stor grad av kantkorn av ulik størrelse og hardhet. Det har vært få faretegn fra snødekket den siste tida.

Søndag er Fv.7940 på Arnøya stengt pga snøskred.

Fjellvær

Søndag 7. januar 2024

14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 8. januar 2024

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 700 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS