Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 25.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Store naturlige skred kan forekomme og fjernutløsning er mulig. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Komplekse forhold i fjellet. Siste dagers kraftige vind fra sør har flyttet mye snø inn i leheng. Noen steder vil denne snøtransporten ha ført til at det er lett å løse ut store skred, særlig der fokksnøen ligger på et svakt lag av kantkorn. I enkelte få leheng som har fått lastet inn mye snø de siste dagene kan skred potensielt bli svært store. Mest utsatt for dette er øst- til nordvendte heng på indre strøk.

Det vil være lett for deg som ferdes i fjellet å løse ut skred, både på eldre og fersk fokksnø. Fjernutløsning er mulig. Vær særlig forsiktig i overgang til tynne og myke flak, som rundt tregrensa. Ta konservative valg i fjellet enn så lenge.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 24. februar 2024

Det kom litt nysnø i regionen onsdag. Forrige helg fram til og med mandag var det snøbyger og vind fra nordvest i regionen. All denne snøen har siste tre dager blitt påvirket av kraftig vind fra sørlig retning. Før snøfallet forrige helg bar snødekk preg av en lang periode med sterk vind fra sør og sørøst.

Flere kortvarige mildvær i slutten av januar har gitt flere skarelag i snødekket. Det er observert kantkorn rundt disse skarelagene. Utbredelse og hvor lett det er å få brudd i dette laget er usikkert, men observasjoner av faretegn bekrefter at skredproblemet er tilstede.

Lørdag morgen gikk det et skred over veg på Laukøya. Fredag gikk det et svært stort skred fra Båtfjellet i Nordreisa. Natt til torsdag har det gått tre middels store flakskred i østvendt heng ved Breikågen.

Det har de siste dagene blitt meldt om drønn og skytende sprekker i snødekket flere steder i regionen, og observert stor snøtransport i fjellet grunnet vind fra sør.

Fjellvær

Lørdag 24. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Sterk kuling fra sør. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 25. februar 2024

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sørvest. -13 °C til -2 °C på 1100 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS