Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 27.02.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skred kan løysast ut på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø. Om vedvarande svake lag påverkast kan skred bli store.

Skredfarevurdering

Skred er mogleg å løyse ut både på vedvarande svake lag og i fersk fokksnø.

Vedvarande svake lag er stadvis lette å påverke og det også mogleg å løyse ut flakskred frå avstand. Der det ligg mykje snø over desse laga kan eventuelle skred bli store.

Det er også mogleg å løyse ut skred i fersk fokksnø danna i og etter bygevêr måndag. Fokksnøen vil stabiliserer seg relativt raskt sidan det er gunstige temperaturar, men nokre stadar vil det framleis vere mogleg å løyse ut skred. Lettast vil det vere på dei høgaste fjelltoppane og der det kjem mest snø, som er meldt i ytre delar av regionen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 26. februar 2024

Mandag er det bygevêr, vind og relativt milde temperaturar. Dette fører til ei varierande snøoverflate. Under mildvêrsgrensa vil det vere fuktig eller våt snø men mange stadar vil det fryse på sidan det blir klarare vêr. Over mildvêrsgrensa vil det vere fokksnø av varierande hardheit.

Djupare i snødekke er det fleire skarelag etter kortvarige mildvêr i slutten av januar. Rundt desse har det danna seg vedvarande svake lag av kantkorn. Det er også kantkorn mot bakken der snødekket har vore tynt. Dei siste dagane er det rapportert inn fareteikn som drønn og skytande sprekker på desse laga.

Det har også gått nokre skred dei siste dagane, mellom anna har eit skred blitt personutløyst Reašvárri mandag, og det har gått naturleg utløyste skred på Mettevoll søndag. Det er usikkert kva lag desse har gått på.

Fjellvær

Mandag 26. februar 2024

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra vest om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 27. februar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS