Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 30.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan gå våte skred og fokksnø kan påverkast. I tillegg er det fare for skavlbrot. Skredfara er størst i solvendte heng og når dagen er på det varmaste.

Skredfarevurdering

Sol og klarvær gjer at snøoverflata og skredfara varierer gjennom døgnet. Ved nattefrost stabiliserast snødekket, medan temperaturauke og solinnstråling gradvis svekkar stabiliteten ut over dagen. Dette kan føre til våte laussnø- og flakskred. Glideskred og skavlbrot kan også forekomme, så hald tilstrekkeleg avstand. Enkelte stadar kan det vere mogleg å løyse ut skred i fokksnø i fjellet.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 29. april 2020

Førre helg kom det litt snø i kombinasjon med vind. I ettertid har det vore opphaldsvær og sol. Under skoggrensa og i solvendte sider frys snøen om natta og tiner på dagen. I nordvendte sider høgt til fjells kan det framleis vere tørr vindpåverka snø, ubunden snø eller skare. Snøoverflata varierer altså etter tid på døgnet, høgde og himmelretning.

I høgda finst det også vedvarande svakt lag av kantkorn som er danna tidlegare i vinter. I naboregionar har det gått skred på dette den siste tida, men det er ikkje observasjonar på det i Ofoten.

Det er genrelt mykje snø i regionen, og det er både store skavlar og glidesprekker. Det har gått våte laussnøskred dei siste dagane.

Fjellvær

Onsdag 29. april 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst. -12 °C til -3 °C på 1100 moh. Klarvær.

Torsdag 30. april 2020

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS