Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 05.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold der fokksnøen har lagt seg oppå svake lag av kantkorn. I lavlandet kan det løsne enkelte små, våte løssnøskred.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak fra de siste dagene kan stedvis ligge på svake lag høyt i snødekket. De er trolig vanskelig å påvirke nå ettersom mildvær og kraftig vind har gjort overliggende flak mer solid, men på enkelte steder kan det fortsatt være mulig å påvirke laget. Spesielt utsatte områder er ved skoggrensen hvor flakene er mykere eller over konvekse terrengformasjoner hvor flakene er tynne.

I lavlandet under mildværsgrensen på 400 moh kan det gå enkelte små naturlig utløste løssnøskred. Ellers stabile forhold.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 4. april 2023

Siste større snøfall var torsdag til lørdag forrige uke. Over skoggrensen er snøen vindpåvirket og ujevnt fordelt etter kraftig vind fra nordvest før helgen. Rabber og rygger er avblåst. I sørvendte brattheng er det en tynn solskare etter solinnstråling på søndag. I lavlandet har mildvær mandag og tirsdag fuktig snøoverflaten under ca 500 moh.

Under fokksnøen som ble dannet torsdag til lørdag forrige uke er det lommer med næroverflate kantkorn. Disse ble dannet under en periode med kulde og klarvær for en drøy uke siden. Det er stor romlig variasjon i utbredelsen av laget. Dypere i snødekket finnes det eldre svake lag av kantkorn rundt skarelag. Dette laget er generelt godt beskyttet av overliggende snødekke og dermed vanskelig å påvirke de fleste steder. Dette er mest fremtredende i indre strøk mot svenskegrensen.

På søndag er det rapportert inn noen naturlig utløst flakskred i solvendt sider. På lørdag var det også observert flakskred under Stornesaksla nær Efjord.

Søndag er det meldt om drønn der fersk fokksnø ligger oppå svake lag av kantkorn.

Fjellvær

Tirsdag 4. april 2023

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Bris fra sørvest. -6 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 5. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra sør. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis frisk bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS