Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 12.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø i høyden, ellers generelt stabilt og hardt snødekke.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind fra NV gjennom natten vil ha lagt opp ferske flak av fokksnø i leområder. Om du er ute på en morgen- og formiddagstur, vil det være mulig å løse ut skred i øst og sørøstvendt terreng. Vær på vakt om fokksnøen sprekker opp rundt skiene.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 11. januar 2024

Mildværet i starten av uken gikk høyt og opp til 500-600 moh ble snødekket gjennomfuktet. Kaldere vær fra midten av uken har ført til at den fuktige snøoverflaten har frosset til, og skapt panser-skare i toppen. Du må trolig svært høyt til fjells (over 900 - 1000 moh) for at snødekket ikke skal være påvirket av mildværet. Over tregrensen ligger nysnøen ujevnt fordelt i terrenget, og vindutsatt terreng er avblåst.

Det som eventuelt er igjen av svake lag i snødekket ligger nå låst under et hardt skarelag, eller om du er riktig så høyt til fjells: under store mengder fokksnø eller hard, vindblåst overflate.

Det er observert flere små og noen middels store skred i forbindelse med været som sto på mandag og tirsdag.

Torsdag kom det litt nysnø som la seg over skaren, og som samlet seg i søkk og forsenkninger over tregrensen.

Fjellvær

Torsdag 11. januar 2024

12 mm i døgnet, opp mot 28 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Bris fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Stigende snøgrense om ettermiddag og kvelden. Særlig sør i regionen.

Fredag 12. januar 2024

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst. -17 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS