Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal lørdag 07.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettest å løse ut der fokksnølag er tynne eller myke. Kantkornutvikling kan forverre stabiliteten.

Skredfarevurdering

I fokksnøen er det mulig å løse ut flakskred fra vekten av en skiløper. Vær spesielt varsom ved terrengfeller. Relativt lave temperaturer gir også forhold for utvikling av kantkornlag i snødekket, og stabiliteten kan endre seg raskt.

Det er store toppskavler i regionen. Vær varsom ved ferdsel på topper og rygger.

Det er forhold for glideskred der hele snødekket glir på glatte og bratte sva. Vær spesielt oppmerksom områder med ferske sprekker i snøen. Glideskred kan bli svært store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 6. mars 2020

Kraftig vind fra sørøst den siste uka har påvirka snøoverflata, og gitt småskavler og fokksnø av ulik hardhet. Over ca. 1000 moh, spesielt sør for Romsdalsfjorden, er det mer snø enn normalt. Rygger og topper er avblåst, og det har mange steder bygd seg opp store toppskavler. På Romsdalshalvøya er det mindre snø enn normalt for årstiden.

I svake lag i fokksnøen er det observert delvis kantkornutvikling. Dette kan forsterke skredproblemet i fokksnøen.
Det er også registrert kantkornutvikling i forbindelse eldre skarelag, men det er ikke gjort observasjoner av at dette utgjør et vesentlig skredproblem.

Torsdag ble det observert et svært stort glideskred ved Breidfjellet ved Eikesdalen.

Fjellvær

Fredag 6. mars 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Byger vesentlig på kysten og i ytre strøk.

Lørdag 7. mars 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Perioder med frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS