Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 03.02.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med fersk fokksnø. Fare for våte skred under mildværsgrensen.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra S vil flytte nysnø og løs snø i terrenget inn i leheng, og danne ustabile fokksnøflak, hovedsaklig mot nord. Det er lett å løse ut skred i fersk fokksnø, og fordi mye snø vil være på flyttefot kan skred som løsner bli store. Det skal mer til for å løse ut skred i eldre fokksnø.

Under mildværsgrensen er det fare for små, våte løssnøskred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 2. februar 2022

Mange steder i regionen ligger det nå 10-20 cm nysnø helt ned til fjorden. I høyden preges snødekket av fokksnø av ulik hardhet. I skjermede områder er det mye løs snø, og vindutsatte formasjoner er avblåst til skare eller bakken. Snøen er ujevnt fordelt i terrenget i høyfjellet, det ligger mest i øst og sørvendt terreng.

Det er observert begynnende kantkorndannelse mellom skare og fokksnø fra siste helgen i januar.

Ved Nyseterskarven ble det onsdag observert skavelbrudd i et nordøstvendt heng over 1100 moh.

I løpet av de to siste dagene er det kommet 10-20 cm nysnø, mest i sørlige deler av regionen. En observasjon fra Nyseterskarven onsdag viser at det ligger 50-60cm løs snø i skogen og i samme område er det kommet 25 cm nysnø natt til onsdag.

Fjellvær

Onsdag 2. februar 2022

12 mm i døgnet, opp mot 22 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest. -12 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 3. februar 2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Stille/svak vind fra sør, endring til stiv kuling fra sør om formiddagen. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis sterk kuling om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS