Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 27.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kompleks situasjon med flere skredproblemer, det krever mye kunnskap om skred for å bevege seg trygt i bratt terreng. Gjør svært forsiktige vegvalg.

Skredfarevurdering

Under den nye snøen finnes det mange steder vedvarende svakt lag av kantkorn med god evne til bruddforplantning. De siste dagene er det gått mange større skred på dette laget. Det kan være vanskelig å vite hvor det er mulig å påvirke laget fra. Skred har gått i alle himmelretninger og mange steder ut i slakt terreng.

Over tregrensen har vind av skiftende retning lagt opp fokksnøflak i terrengformasjoner som samler snø, hovedsakelig mot V-N-Ø. Disse vil fortsatt trenge tid på å stabilisere seg.

Under mildværsgrensen har klarvær og nattefrost gitt gjenfrysning av snødekket og stabilisering. Sol og stigende temperatur utover dagen vil tine opp snødekket og øke muligheten for skred.

NB: Etter hvert som øvre del av snødekket stabiliseres vil man oppleve mindre faretegn. Det vedvarende svake laget er likevel fortsatt til stede og har like stort potensial som tidligere. Fjernutløsning er mulig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 26. mars 2018

Søndag til torsdag i forrige uke kom det jevnt med snø med varierende vindpåvirkning. Dette ga en veksling mellom myke nysnøflak og ubundet snø i skjermede områder og hardere fokksnø i vindutsatte områder. Fra torsdag kom det inn mildvær med varmegrader opp til ca 1000 moh og fra lørdag har det regnet opp mot denne høyden. Fuktigheten har trengt godt ned i snødekket opp til ca 700 moh.

Under den nye snøen er det mange steder svake lag av kantkorn etter langvarig kulde før siste snøfall. Kantkornlaget finnes de fleste steder, men har ulike egenskaper etter hvor dypt det ligger, hvor løst det er, tykkelse og om det ligger på hard skare eller i mykere snø. Erfaringer så langt viser at det svake laget er godt utviklet i forbindelse med solskare fra tiden før siste snøfall. Det er mange meldinger om drønn i snødekket i alle himmelretninger og høyder.

Fredag ble det meldt inn et str 4 skred fra Heihornet ved Liabygda. Skredet ble naturlig utløst i en SØ vendt side. Det var folk på fjellet da skredet gikk. Det er ellers observert mange str 2 og 3 skred rundt om i regionen.

Torsdag og fredag steg temperaturen med plussgrader til over 1000 moh. Siden søndag har det vært synkende temperatur og litt snøvær over ca 400 moh i deler av regionen.

Fjellvær

Mandag 26. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Klarvær.

Tirsdag 27. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -17 °C til -8 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS