Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 01.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes områder med svake lag i snødekket, spesielt nord i regionen og rundt skoggrensa. Unngå også fersk fokksnø, særlig i nærheten av terrengfeller,

Skredfarevurdering

Nord i regionen finnes det svake lag av kantkorn som gir drønn i snøen. Det er særlig rundt og rett over skoggrensen det er meldt om drønn. Skred som går på dette laget kan bli store. Sør i regionen virker laget å være mindre aktivt og det er lenge siden det har vært faretegn tilknyttet laget der.

Det ventes fortsatt vind fra sørøst. Selv om vindstyrken avtar kan det fortsatt finnes snø tilgjengelig for transport enkelte steder. Vær forsiktig på steder med fersk fokksnø, særlig i nærheten av terrengfeller.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 29. februar 2024

Den siste uken har vært preget av kraftig vind fra sørlig retning og milde temperaturer for årstiden. Værstasjonen på Mo i Rana lufthavn (70 moh) viser at temperaturene stort sett har vært mellom 1-5 plussgrader den siste uken.

Opp til 400 moh er den gamle snøen smelteomvandlet. Over dette er det opp mot 20 cm med nysnø. På fjellet har kraftig vind flyttet snøen inn i leområder mot NV. Det er ellers i terrenget mye hard og vindpåvirket snø med partier som er avblåst til skare eller bakken.

Det finnes kantkorn i snødekket. Nord i regionen gir dette drønn i snøen og gir utslag på stabilitetstester. Sør i regionen virker ikke kantkorn å være et aktivt skredproblem nå.

Fjellvær

Torsdag 29. februar 2024

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling midt på dagen.

Fredag 1. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Bris midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS