Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 04.03.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Stort sett harde og stabile forhold, men i bratt solvendt terreng kan det løsne våte skred og kraftig vind kan flytte på det lille som eventuelt er av løs snø.

Skredfarevurdering

I terreng som får mye sol igjennom dagen vil snøoverflaten fuktes opp, og en skiløper kan løse ut små skred. Vær særskilt obs i lune, sørvendte terrengformasjoner som renner og forsenkninger.

Økende vind kan ta tak i det som finnes av løs snø og frakte det til leområder. Omfanget er nok svært begrenset, men følg med på om og når vinden frakter snø og unngå områder der fokksnøen legger seg.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 3. mars 2024

Snøen er preget av mildvær og vind. Under 500 moh er snødekket smelteomvandlet, og sist det kom nedbør, kom den som regn på denne høyden. Her består snøoverflaten av skare som tidvis bryter når du går på ski. Sør for Saltfjellet viser en observasjon at det i østvendt terreng, over 500- 600 moh, er 5-10 cm løs snø i overflaten, mens snøoverflaten lenger nord, som i Beiarn, består av noe myke fokksnøfokksnøflak, men mest hard fokksnø og skare.

Det finnes kantkorn i snødekket, men stort sett de vanskelig å påvirke og ikke noe aktivt skredproblem.

Lørdag er det observert naturlig utløste, våte skred i bratt sørvendt terreng. Det automatiske skreddetektsjonsanlegget i Bjærangsfjorden har detektert skred både fredag og lørdag.

I indre deler av regionen er det snø til havnivå, mens ute ved kysten har snøgrensen begynt å krype oppover. Det tynnes med snø i sørvendte heng.

Fjellvær

Søndag 3. mars 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 4. mars 2024

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst. -6 °C til 0 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS