Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms tirsdag 13.02.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind vil føre til stor snøtransport som igjen vil føre til at det lastes inn mye snø i leheng. Skred kan være lett å løse ut, og løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Kraftig vind vil flytte på all tilgjengelig løs snø. I leområder vil det legge seg flak av fokksnø, som det kan være lett å løse ut skred i. Det hvor det legger seg mest snø, kan det løsne skred av seg selv. Skredfaren øker utover dagen i takt med at vinden øker og enda mer snø legges opp i leheng. Der hvor snøen fremdeles er løs og ubunden eller overflaten er avblåst, er skredfaren lavere.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 12. februar 2024

Snøen er ujevnt fordelt i terrenget. Avblåst skare på utsatte plasser og store mengder løs og ubunden snø i leområder. I fjellet er det fokksnøflak av varierende hardhet.

Søndag kom det stedvis en hel del snø.

Kraftig mildvær i slutten av januar fuktet snødekket til topps og dannet en solid mildværspakke.

Det er observert lag av kantkorn i overgangen mellom den gamle, smelteomvandlete snøpakken og den nye fokksnøen, men per nå er det ikke noe aktivt skredproblem.

På Senja er det observert flere skred ned mot vei på søndag. Søndag er det også observert naturlig utløste skred på Grytøya.

Fjellvær

Mandag 12. februar 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -19 °C til -8 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 13. februar 2024

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -16 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS